Domaća scena

06.12.2017.

Pronađen snimak jednog od poslednjih EKV koncerata
Pronađen snimak jednog od poslednjih EKV koncerata

Krug je zatvoren

Milan Mladenović i Margita Stefanović su održali akustični koncert u maju 1994. godine u Prištini, samo nekoliko meseci pre tragične smrti frontmena kultne grupe Ekatarina Velika
 
 
Dugo se mislilo da je snimak ovog koncerta izgubljen. Ipak, on je sada tu pred nama, u vidu duplog diska.
 
Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.
 
 
U to vreme su svi družili: muzičari, slikari, glumci... Nije postojala neka segregacija i svi smo se tu nekako mešali. A ideja da EKV bude vizuelno i konceptualno nešto više potekla je od njihovog menadžera Duleta Ercegovca. Naravno, i Margita Stefanović je imala te tendencije, jer je studirala arhitekturu i bavila se klasičnom muzikom. Ja sam bio u tom krugu i, pošto sam sve vreme radio nešto za sebe, pitali su me da li bih ja nešto radio za njih i tako smo – kroz fotografije – krenuli da definišemo vizuelnu estetiku i neke spotove. Verovatno je zbog toga grupa poprimila tu umetničku dimenziju a pored same muzike, koja je bila ono što je bila i tekstova koji su bili vrlo poetični, sve se sklopilo u jednu celinu“, kaže naš priznati umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume Ljubav, Samo par godina za nas i Dum Dum, kao i redizajn poslednjeg albuma. 
 
Dvostruki CD Krug se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na YouTube-u možete poslušati prva tri singla, Kao da je bilo nekad, Krug i Srce. 
 
 
 
 
Ostavi
komentar