Domaća scena

14.02.2013.

Prljavi Inspektor Blaža: Jedna je Pamela Prljavi Inspektor Blaža, Ušće
foto: PR Photo
Prljavi Inspektor Blaža: Jedna je Pamela

Ekskluzivni intervju

Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi su jedan od najzabavnijih sastava koji smo ikada imali, sledeće godine će slaviti 20 godina rada i još uvek pune sve od klubova za 200 ljudi do Ušća na Beer Festu za oko 100 hiljada. Blaža je sinonim za inteligentan humor, bezbrižnost i zabavu. Nema osobe koja nije čula pesme „Dule Savić“, „Lepa si Pamela“ ili „Seks, droga i Bodiroga“ a teško se može naći neko ko barem jednom nije bio na njihovom koncertu. A ako takav i postoji – mnogo je propustio.

Pitali smo Blažu kako je sve krenulo, šta je za njega rokenrol i da li misli da batali Pamelu, a šta nam je on ispričao na sve ove i mnoge druge teme, čitajte u intervjuu – niže:

MjuzNews: Blaža i Kljunovi su definitivno jedan od najpoznatijih i najomiljenijih klupskih bendova (da ne kažemo elementarnih nepogoda) a već je urbana legenda da je sve krenulo slučajno. Ali kaži nam kako tačno? Koje su se to planete sudarile kad ste se vi okupili?

Blaža: U životu sve je slučajno, ali opet tako sudbinski precizno. Gazda Milutin i ja smo bili kolege sa tada osnovanog Radio Pingvina. Godina je bila 1992. Milutin je birao muziku, a ja sam bio voditelj. Posle dve godine saradnje, predložio mi je da osnujemo bend. Kontaktiramo grupu ’’Pretežno vedro’’ sa kojom smo svirali na studentskom protestu i posle par meseci počela je sa radom grupa ’’Prljavi inspektor Blaža i kljunovi’’. U početku smo svirali samo obrade ex-Yu scene i naš hit za sva vremena ’’Dule Savić’’. Sve ostalo je istorija...

MjuzNews: Šta je za tebe rokenrol?

Blaža: Rokenrol je prvi gutljaj piva u lokalnom kafiću, glas oca, mamin ručak, ženina plata, zalazak sunca na Kalemegdanu, kumova slava, dunja od Steve iz Novog Sada, zvuk gitare Arigo Sakija i radost moga psa Akija... kada se vratim ujutro sa neke svirke.

MjuzNews: Na EXIT i BearFest dolaze stotine hiljada ljudi, KST je pun svako veče, zašto je onda rokenrol do te mere skrajnut u medijima kad publika očigledno postoji?

Blaža: Pitanje je zašto je rokenrol svojevremeno postao sastavni deo medija, kada je njegovo prirodno stanje da bude alternativa u odnosu na sve druge muzičke pravce. Jedini odgovor mora biti: para vrti, gde burgija neće. Pošto u Srbiji nema velikih para od rokenrola, logično je bilo da druge vrste muzike budu zastupljenije u medijima, a i šire. Ali, kao što ste lepo primetili, ima kod nas dovoljno publike koja će ispratiti rok nastupe i to u masovnom broju.

MjuzNews: Privatno slušaš odličnu muziku: Dilana, Nil Janga, Rolingstonse, Kokera... Da li na današnjoj sceni prepoznaješ nekoga ko će ih naslediti ili smatraš da su vremena tako velikih imena i velikih revolucija u muzici završena?

Blaža: Zlatna vremena rok muzike su svim konzumentima iste urezana u moždane vijuge. Neponovljivi hitovi su deo našeg odrastanja i starenja. Žal za mladosti sigurno ima veze sa tim, barem u mom slučaju. Nadam se da će i nove generacije imati sreće sa muzikom, kao što je imala moja.

MjuzNews: Fudbal, sex, pivo, filmovi, rokenrol i Pamela Andersen. Poređaj redom počevši od najveće ljubavi.

Blaža: Što bi rekao jedan naš muzičar kada su mu u kafani doneli pivo, a rakiju koju uvek pije uz pivce zaboravili: ’’Nemoj mi, to dvoje razdvajati’’... Tako i sve nabrojano za mene ima krucijalni značaj u mojoj svakodnevnici, a bogami i u budućem životu. Nekada po ceo dan gledam filmove, nekada po ceo dan slušam muziku, nekada po ceo celcati dan gledam fudbal ili pijem pivo dok netremice gledam poster sa Pamelom Anderson. Jedino više seksa nema kao nekada.

MjuzNews: Pamela je već malo, što bi se reklo „outdated“, hoćeš je zameniti? Šta kažeš za Rihannu, ima novi spot u kom je gola u kadi. Ili Beyonce, dolazi u Beograd, hoćeš ići na koncert?

Blaža: Svakako da je Pamela već u godinama kada je klimaks već drma sve u šesnaest. Ipak, ostajem veran mojoj muzi koja mi je u životu donela toliko toga. Pripadam onoj grupi ljudi, koji su verni kao psi: jednoj ženi, jednoj zemlji, jednom bendu i jednoj majci. Jer jedna je majka.

MjuzNews: Kaži nam nešto što te niko od novinara nije pitao a ti si oduvek želeo da ispričaš.

Blaža: Voleo bi da kažem da je lepo biti srećan i svima to od srca želim. Sreća je nešto što nema cenu. Ne možete je prodati, zameniti za nešto drugo ili pokloniti zauvek voljenoj osobi. Sreća je nešto samo vaše i kada je nađete čuvajte je i negujte. Pa, koliko potraje...

MjuzNews: Tvoj omiljeni muzičar svih vremena je...

Blaža: Volim sve muzičare ovoga sveta: Kit Ričardsa, Din Martina, Džimi Pejdža, Riči Blekmura, Džim Morisona, Sebastijana Baha, Radomira Mihajlovića Točka,Vicka Milatovića, Dragija i Žiku Jelića, Herbi Henkoka, Majls Dejvisa, Pitera Grina, Tom Petija, Džonija Štulića, Milana Mladenovića, Brajana Ferija, Roj Orbinsona i da vam ne nabrajam dalje. Sve su to moji drugari sa kojima se družim više decenija.

MjuzNews: Da nisi muzičar, pevač, pisac, komičar, voditelj, bio bi...

Blaža: Čovek može biti šta god poželi, ali najvažnije je da bude čovek.

MjuzNews: Kao i Pikaso i ti imaš stvaralačke faze. 2011. se završila faza Supermena a počela je era Kralja Rokenrola. Šta je sledeće?

Blaža: Faza Kralja rokenrola će trajati još godinu dana, a onda 2014. godine ulazim u novu ulogu. Još nisam siguran koji ću kostim odenuti, ali će se poklopiti sa 20 godina postojanja grupe Prljavi inspektor Blaža i kljunovi. A, to znači da mora biti nešto neviđeno na ovim prostorima. Živi bili, pa videli!

Ostavi
komentar

Povezano