Domaća scena

23.01.2018.

Objavljena imena učesnika Beovizije
foto: Youtube screenshot
Objavljena imena učesnika Beovizije

Posle devet godina, publika bira predstavnika za Evroviziju

Uskoro, građani Srbije će moći da ponovo biraju svog predstavnika na Evroviziji
 
Iako je ovo takmičenje najviše upamćeno po skandalu iz 2009. godine, kada Flamingosi od crnogoskog žirija nisu dobili ni jedan poen, ono je priželjkivano svakog proleća. Ana Nikolić oštećena je tokom jednog brojanja glasova, što je na sudu dokazala nakon pet godina i navodno dobila dvadeset hiljada evra. Problematična je bila i poslednja pobeda Marka Kona, koji se sa pesmom Cipela nije plasirao ni do finala. On je ove godine, inače, potpisan na dve pesme iz najužeg izbora. 
 
Konkurs za pesmu Beovizije trajao je do 10. novembra. Stiglo je 75 prijava, a selekcionu komisiju činili su muzički urednici RTS-a. Radovi su bili potpisani šifrom kako se ne bi znala imena autora. Takmičenje Beovizija održaće se u drugoj polovini februara u Sava Centru. 
 
 
Izabrani radovi su: 
 
Ivan Kurtić - Ni sunca ni meseca 
Beti Đorđević i Rambo Amadeus - Nema Te
Boris Režak - Vila
Danijel Pavlović - Ruža Sudbine
Sanja Ilić i Balkanika - Naša deca
Srđan Marijanović - Bar da znam 
Osmi vazduh i drugari - Probudi se 
Dušan Svilar - Pod krošnjom bagrema
Saška Janković - Pesma za tebe
Biber i DJ Niko Bravo - Jutros (Svatovi)
Koktel Balkan (Bend) - Zato 
BASS - Umoran 
Lana i Aldo - Jača sam od svih 
SevdahBABY - Hajde da igramo sada
Maja Nikolić - Zemlja Čuda
Lord - Samo nek se okreće 
Igor Lazarević - Beži od mene
 
Ima povratnika i debitanata, tu je zvezda sedamdesetih, malo klupskog zvuka, ljudi koji spajaju moderno i tradiciju, nekoliko kantautora, "narodnjaka" i "zabavnjaka". Među favoritima, zbog ne tako davne ubedljive pobede u šou Pinkove zvezde, na papiru je Ivan Kurtić. Saška je bila na nekim prethodnim Evrosongovima kao prateći vokal, a Danijel Pavlović ima podršku sestre Marije Šerifović koja je sa Molitvom i pobedila. Tu je Rambo koji je ranije predstavljao Crnu Goru
 
Mi smo se vodili spiskom koji je objavio RTS. Neki drugi navode da će i Stevan Anđelković nastupiti sa Nikolićevom, kao i da će se ravnopravno takmičiti Miligram i Leo Martin. Pošto još uvek ni nema preciznog datuma, sve je moguće. 
 
Na 63. Pesmi Evrovizije koja se održava od 8. do 12. maja u Lisabonu, učestvovaće 43 zemlje. 
 
Neobična stvar u vezi sa ovogodišnjom Beovizijom jeste novo pravilo da se bira predložena kompozicija, a ne izvođač, odnosno, da stručni žiri može da promeni izvođača koji je pobedio, ali njegova pesma će učestvovati.
 
Imena žirija se čuvaju u tajnosti do poslednjeg dana.
 
Mi smo pronašli još nešto što nas zabavlja - Strani mediji misle da je Milan Stanković, naš predstavnik iz 2010. godine, Milan koji stoji iza projekta SevdahBABY. Oni se sasvim slučajno isto zovu. 
 
Inače, prošlogodišnji pobednik, Salvador Sabral je imao transplantaciju srca posle koje su usledile komplikacije, ali je sada bolje. U decembru je, za potrebe dokumentarca o njegovoj borbi, na klaviru izveo pobedničku pesmu koju je pisala njegova sestra Luísa Sobral.
 
Ostavi
komentar