Domaća scena

09.10.2014.

MjuzNews intervju sa Sajsi MC Sajsi MC
foto: Youtube screenshot
MjuzNews intervju sa Sajsi MC

"Kreacija je najjača sila u našem univerzumu"

Ivana Rašić, daleko poznatija pod pseudonimom Sajsi MC je reperka iz Beograda.

Ali to već sigurno znate.

Ono što verovatno niste znali je kako je počela da se bavi muzikom, o čemu mašta i da li je istina da na početku karijere nije znala šta uopšte znači MC. Sve ovo, i mnogo više, Sajsi MC nam je otkrila u intervjuu koji smo uradili sa njom povodom izlaska odličnog novog singla „Nana me naučila bonton“:

MjuzNews: Ćao! Povod za ovaj razgovor jeste tvoj novi singl ali obzirom da prvi put pričamo (naša velika greška, priznajemo), hajde da krenemo od početka: kako si počela da se baviš muzikom?

Sajsi MC: Jedne srede 2002, u sred zime, posle nekog klabinga u klubu Dollar... Potpuno neplanirano, i baš mi je drago zbog toga, jer sam ušla u muziku neopterećena nekim klasičnim znanjem koje ne toleriše greške. Sve je počelo vrlo naivno i nepretenciozno. Krucijalno je bilo za mene da se razvijam u takvoj atmosferi, mada još uvek sebe ne smatram muzičarkom, pre svega sam tekstopisac. Najlepše stvari u životu dolaze tako, kad ne planiraš. Inače, smatram da je kreacija najjača sila u našem univerzumu.

MjuzNews: Pročitala sam negde da na na početku nisi znala šta znači MC. E, molim te, objasni mnogim našim čitaocima koji verujem, još uvek ne znaju.

Sajsi MC: Hm... Znala sam šta je MC jer sam volela, a i sada volim rep koji sam ukačila u nekom petom razredu osnovne škole. MC je skraćeno od „master of ceremony“ ili „microphone control“. Pravi se razlika između repera i MC-jeva u zavisnosti od toga da li rade fristajl ili ne. Ima jedna fantastična knjiga, zove se „Ne može da stane i neće da stane“ od Jeff Changa. Prevod su kod nas uradili Predrag Vukčević (poznatiji kao Loubenny) i Zoran Lojanica. U toj knjizi je objašnjeno sve vezano za hip hop kulturu, kao i razvijanje i metarmofoza uloge MC-ja. Toplo preporučujem knjigu svima, bez obzira na muzičke afinitete. 

MjuzNews: Kako ti izgleda domaća rep scena danas i kako vidiš sebe na njoj? Po čemu se razlikuješ od ostalih?

Sajsi MC: To da li se i kako razlikujem od ostalih neka kaže neko drugi a meni je scena uvek bila super, i mislim da zaslužuje mnogo više... Možda je i vreme da sama počne da osvaja prostore. Uvek je dobro za scenu da ima što više najrazličitijih autora ili bendova, to stvara zdravu konkurenciju.

MjuzNews: Opiši nam svoj kreativni proces. Kako biraš teme a kako od ideje nastane pesma?

Sajsi MC: Retko kad pišem uz bit, mada se dešava da  promenim način rada, da mi ne bi bilo dosadno. Nekad baš hoću da obradim neku temu, pa pesma ispadne tematska, a nekad se ne držim samo jedne ideje, već ubacujem dosta asocijacija, što dovodi do otvaranja više priča, ali nijedna nije dovedena do kraja... tj. otvara više pitanja, ali ne daje odgovore. Pesama ima puno, nekad je samo splet okolnosti koja će dobiti i muzički oblik, a nekad baš nju želim da radim, zavisi... Volim što imam te neke blejačke pesme koje govore o više stvari u isto vreme i nemaju neki kranji cilj, sem zabave.

MjuzNews: Pre par dana si izbacila novi singl - kakve su prve reakcije?

Sajsi MC: Reakcije su super, navikla sam publiku da često izbacujem singlove, i za većinu pesma na mom YouTube kanalu ostoji i lirik video, tako da chekirajte, zanimljivo je... (klik OVDE)

MjuzNews: O čemu maštaš, profesionalno?

Sajsi MC: O hiljadu pesama i spotova... samo bahato!

MjuzNews: Gde te možemo čuti i videti u narednim nedeljama i mesecima?

Sajsi MC: 10. Oktobra u Nišu u klubu Feedback zatim 11. oktobra u KC Grad na humanitarnom koncertu za beskućnike u organizaciji Crvenog krsta Palilula.

Ostavi
komentar