Domaća scena

26.08.2014.

MjuzNews intervju sa Nikolom Jovanovićem, Lampshade Media Nikola Jovanović
foto: PR Photo
MjuzNews intervju sa Nikolom Jovanovićem, Lampshade Media

Nove tehnologije, nova pravila

U digitalnoj eri u kojoj se muzika sluša gotovo isključivo putem striming servisa kod nas je i dalje ljudima teško objasniti o čemu se tu zapravo radi a mnogi se još uvek radije opredeljuju za nekvalitetan zvuk sa YouTubea i pirateriju nego za Deezer. Naravno, stvari se menjaju ali... poprilično sporo. U ovakvim okolnostima Nikola Jovanović, jedan od osnivača nove domaće izdavačke kuće, Lampshade Media, radi na tome da mladi bendovi dobiju afirmaciju a da domaća scena ponovo bude ono što je nekada bila.

MjuzNews: Nikola, pre svega nekoliko meseci si sa nekoliko partnera pokrenuo izdavačku kuću Lampshade Media. Reci nam za početak šta je bio tvoj glavni motiv za upuštanje u ovu avanturu?

Nikola: Nisam nikada mislio da ću se baviti izdavaštvom, to mi je uvek delovalo kao kompleksan i prekomplikovan sistem sa priviše pravila i pravnika. Naša izdavačka kuća je nastala iz potreba zivođača. Dolaskom Deezera na tržište stvari su se dosta promenile, i konačno po prvi put imamo šansu ne samo da dostignemo svetske standarde već i da pokrenemo domaću muzičku industiju na pravi način. Na sve to internet je u muzici promenio pravila igre i omogućio izvođačima veću kontrolu nad svojom karijerom i svojim materijalom.

Imali smo jedan period vakuuma u muzičkoj industriji kada su izdavačke kuće doživele kolaps a izvođači bili prepušteni sami sebi. Na sve to mediji su promenili svoju sturkturu i sferu interesovanja a onda su bendovi morali da se snalaze. Prodaja diskova je postala besmisleno mala i upali smo u začarani krug u kom nemate izdavača, nemate gde da emitujete spotove i nema ko da objavi ili čuje vaš materijal. Svetski trend je striming muzike, što je putem Deezera i Telenora dostupno i kod nas. Ova činjenica u potpunosti menja pravila igre, a sa dolaskom Spotifya, iTunesa, Youtube naplate i sličnih servisa u budućnosti broj korisnika i konzumenata muzike će samo rasti. Novi klinci muziku slušaju na sasvim nov način i mi moramo da se kao tržište prilagodimo tim promenama. Sa druge strane, dosta bendova je još uvek van sistema zbog čega gube novac koji im po zakonu pripada od javnog emitovanja. Mi smo tu u stvari da sve ovo objedinimo, da obezbedimo plasman na sve svetske servise za distribuciju muzike, i to svuda u svetu bez ograničenja, da odradimo deo administracije za bendova koja se tiče autorskih, kolektivnih i sličnih organizacija i da im pomognemo kroz promociju, marketing, savete i edukaciju. Takođe je bio potreban neko ko će se pojaviti i na tržištu ponuditi vrlo fer uslove saradnje, koji uvek stavljaju zaradu i interese izvođača na prvo mesto, i ko će svoj posao raditi otvoreno i transparentno.

MjuzNews: Kako će, prema tvom mišljenju, izgledati budućnost u muzičkoj industriji? Da li su to striming servisi, neki sasvim novi nosač zvuka ili nešto treće?

Nikola: Teško je i nezahvalno pričati o tome. Jedino što mogu da kažem je da je striming trenutno vodeći svetski trend. Svuda u svetu prodaja diskova je zanemarljivo mala, misli se da će diskovi nestati kao medijum u jednom trenutku, čak i download opada. Svi se servisi prebacuju na striming koji postaje osnova biznis modela izdavačkih kuća uz publishing, zaštitu prava i koncerte. Mislim da će sve više biti kompanija koje će nuditi takozvani 360 pristup, da na jednom mestu dobijete izdavačku kuću, marketing, PR, promociju, koncertnu agenciju, menadžment…

MjuzNews: Imaš veliko iskustvo u ovom poslu. Da li umeš da "namirišeš" talenat ili hit sa 100 km?

Nikola: Voleo bih da mislim da imam. Naravno, nikada ne možeš da budeš sto posto siguran, jer mnogo stvari mora da se poklopi u datom trenutku: da uspeš da se probiješ, stvoriš zvezdu, da hit pesmu stvarno učiniš hitom i da ona nađe put do ljudi.

MjuzNews: Otkrij nam ako možeš - sa kim ste sve u pregovorima i šta novo da očekujemo iz Lampshade rerne?

Nikola: Intezivno radimo na manjim i većim projektima, naša ideja je da do kraja godine imamo što više izdanja, i da digitalizujemo što je više moguće materijala. Za sada mogu da vam otkrijem da smo potpisali ugovor sa Marčelom i da ćemo u septembru objaviti njegov novi album kao digitalno izdanje dok je za CD izdanje Marko pripremio jednu zanimljivu saradnju sa drugim izdavačem, nećemo otkrivati mnogo detalja, videćete sve uskoro.

MjuzNews: Za koji bend možeš da kažeš da je zauvek promenio tvoj život?

Nikola: EKV je bend koji je promenio moj pogled na stvarnost, bend čijim se pesmam konstantno vraćam. Ima puno bendova koji su na mene uticali na ovaj ili onaj način i koje volim: Disciplina Kitchme, The Cure, Depeche Mode, Radiohead, U2, Divljan…

MjuzNews: Čiji koncert još nisi slušao a jako bi to želeo?

Nikola: Voleo bih da vidim David Bowija uzivo ali mislim da se to nažalost nikada neće desiti. Radiohead nisam uspeo da vidim na Szigetu i njih bih voleo da vidim. Ima i puno malih aktuelnih izvođača koji nažlost zaobilaze naše tržište; voleo bih da možemo da prisustvujemo koncertima bendova koji će tek postati zvezde i koji su sada aktuelni.

Ostavi
komentar

Povezano