Domaća scena

30.09.2014.

MjuzNews intervju sa Marčelom Marčelo
foto: Miljana Vuković
MjuzNews intervju sa Marčelom

"Samo se deci kao lek daje sirup sa ukusom jagode – svi ostali lekovi su gorki"

Marčelov tako dugo očekivani „Napet šou“ je napokon tu a najbolji način da među prvima dođete do svog primerka knjigoalbuma jeste da sutra, u sredu 1. oktobra, u 18h dođete u knjižaru Delfi kod SKC-a u Resavskoj gde će biti organizovano druženje sa Markom i Filterima, potpisivanje i fotkanje sa fanovima. Mi smo imali veliku čast da Marčelo u svoj ovoj frci pred izlazak novog albuma odvoji malo vremena za razgovor sa nama:

MjuzNews: „Laž“, „Pegla“, pa „20.000“... sve ove pesme koje su izašle u proteklih par meseci kao najava novog albuma su pesnica u stomak i brutalno realne. Da li si očekivao da će jedno ovako „teško štivo“ naići na ovoliku popularnost?

Marčelo: Ima popularnost koju treba i koju može da ima, nema tu ničega „ovolikog“; „ovolika popularnost“ danas se odnosi samo na (ne)kulturološke kentaure, mešance između narodnjaštva, džiberluka, densa i ostalih elemenata saundtreka pakla posoljenih rokom ili repom u skupu, a i dalje neslanu šalu – to ima pola miliona klikova dnevno, i o tome će se uskoro pisati ozbiljne i turobne sociološke studije, koje će na više mesta sadržati frazu „ovolika popularnost“. Nasuprot tome, takozvano angažovano stvaralaštvo je daleko skromnija, ali uporna reka, kojoj pokatkad uspe da prelije svoje korito i zapljusne društvo po faci, ali kod nas se to tretira samo kao još jedna elementarna nepogoda, ništa što uvaženi Klark gospodin Kent i rulja zaljubljena u njega ne mogu da reše jednostavnim okretanjem glave na drugu stranu, pravo ka medijskom šarenišu i galamdžiskoj nadi, tako zaglušujućoj da spomenuta rulja ne čuje krčanje sopstvenih creva. To je šminka. Ovo je rašminkavanje. Većina to ne voli, ali šta da im radim, samo se deci kao lek daje sirup sa ukusom jagode – svi ostali lekovi su gorki.

MjuzNews: Dok neki oberučke prihvataju nove trendove i objavljuju muziku samo digitalno, druge ne možeš ubediti da otvore YT kanal. Tvoj novi album izlazi i kao knjigoalbum, ali i digitalno – šta to govori o tvom stavu prema novim tehnologijama i novim pravilima u muzičkoj industriji?

Marčelo: Ne vidim razloga da nešto što je samo po sebi donekle hermetično trči u još dublju hermetičnost; ako radiš nešto što po svojoj suštini i svrsi nikad ne može biti muzika i štivo za široke mase, ne moraš ga namerno činiti dodatno nedostupnim. Nemam ništa protiv novih vidova objavljivanja, meni se samo ne dopada ono što se pojavljuje kao posledica toga: naime, pojava albuma bila je u dirketnoj vezi sa pojavom nosača zvuka – ploče; digitalno objavljivanje gotovo je sasvim ubilo nosače zvuka, i svedoci smo kako to lagano ubija i potrebu za albumima – ulazimo u eru singlova. Albume će u bliskoj budućnosti raditi samo konceptualisti, autori koji stvaraju celine – svi ostali objavljivaće zasebne pesme. A ja sam uvek na strani koncepta.

MjuzNews: Šta ti je draže – nastup pred publikom ili pisanje pesama i rad u studiu?

Marčelo: Sasvim druge vrste energija, nije uporedivo. Obe su divne i potrebne.

MjuzNews: Kako vidiš domaću scenu ovih dana? Šta joj očajnički fali, a čega ima napretek?

Marčelo: Celokupna muzička scena je ogledalo mentaliteta: očajnički deficit stava i kompenzovanje mentalnim prostituisanjem.

MjuzNews: Šta voliš da slušaš, a da te je malo blam da to priznaš?

Marčelo: Negodovanje moje cure kad je gnjavim pričom o stripovima (smeh).

MjuzNews: Za koju pesmu žališ sto je nisi ti napisao?

Marčelo: Milanova „Budi sam na ulici“, definitivno! Takođe i „Crna ptica“ Nikole Pejakovića. Ako pak ne pričamo o muzici nego o poeziji, bez trunke razmišljanja kažem: Poov Gavran“.

MjuzNews: Koji mladi hip hoper iz Srbije te je oduševio u poslednje vreme toliko da zaslužuje da nam ga preporučiš za sledeći intervju?

Marčelo: Osim Kendija, koji mi je odavno sjajan, veoma mi je simpatična novija leskovačka scena: skroz opičeno, ludački žargon i dijalekat, uz savršenu tehniku. To važi bukvalno za sve te momke, ali poslednjeg sam otkrio Delkora i oduševljen sam! Lepa je ideja da se njima, ili, u krajnjoj liniji, bilo kome ko je na početku, omogući šansa u medijskom prostoru.

Ostavi
komentar