Domaća scena

10.09.2014.

MjuzNews intervju sa Goranom Vasovićem iz Eve Braun Eva Braun
foto: Ana V. Danilović
MjuzNews intervju sa Goranom Vasovićem iz Eve Braun

Pogledajte novi spot za "Dan posle"

Teško je poverovati da je prošlo bezmalo 25 godina od kako su Goran Vasović i Petar Dolinka formirali brit pop sastav Eva Braun. San ove dvojice momaka uskoro je prerastao u ozbiljnu karijeru da bismo danas Evu Braun pominjali kao jedan od najznačajnijih i najuticajnijih sastava domaće pop rok scene devedesetih.

MjuzNews: Kada je u pitanju velik bend poput Eve Braun gotovo da nema neispričanih priča. Ali, budući da za MjuzNews govorite prvi put moram vas pitati i o početku pa hajde da vas na kratko vratim u tu 89-90 kada se prvi put javlja ideja o formiranju benda. Šta se to dogodilo što vam je pomoglo da donesete konačnu odluku i krenete u ozbiljno bavljenje muzikom?

Goran Vasović: Pa, ne bih baš rekao da smo se ikada ozbiljno bavili muzikom (smeh). Od samog starta je to bio samo hobi, a tako je ostalo i do dan danas. Igrom slučaja smo imali neverovatnu sreću da je i druge ljude zanimao taj naš hobi i da su čak bili voljni i da plate da bi ga čuli (smeh).

MjuzNews: Eva Braun je nastala 1990. godine što znači da ste karijegu gradili u godinama koje su verovatno najgore koje region pamti od drugog svetskog rata. Kako je bilo raditi u takvim okolnostima i kako objašnjavate ogroman uspeh koji ste napravili uprkos svemu?

Goran Vasović: Paradoksalno je da je raspad zemlje ustvari pomogao da bendovi koji ne dolaze iz velikih centara dobiju priliku da naprave kakvu-takvu ozbiljniju karijeru i to je jednostavno bio slučaj i sa Evom Braun. Sa druge strane, a bez namere da budem lažno skroman, ne mislim da je u pitanju baš bio ogroman uspeh, već pre svega splet raznoraznih okolnosti koji su učinili da se za Evu Braun čuje i van Bečeja. Tu pre svega mislim na činjenicu da u tom momentu zaista nije postojao nijedan jedini bend koji je svirao takvu vrstu muzike. Sklon sam da verujem da se ljudima to dopalo između ostalog i zato što su u ta divlja i opasna vremena u našim pesmama prepoznali dozu eskapizma koja je u kombinaciji sa melodičnim zvukom baziranim na šezdesetim godinama i novom talasu bila u neku ruku dobitna formula.  

MjuzNews: U karijeri benda Eva Braun mnogo je bitnih trenutaka ali jedan se izdvaja kao kultni ne samo za priču o Evi Braun nego i u daleko širem kontekstu. Naravno, mislim na Unplugged koncert održan 16. aprila 1993. godine u Kinoteci. Da li ste pre i za vreme koncerta bili svesni njegovog značaja?

Goran Vasović: Donekle. Sa jedne strane to je za nas bio samo još jedan beogradski koncert na kom ćemo se dobro zabaviti. Međutim, kada je svirka počela shvatili smo da su u publici neki od heroja naše mladosti, kao i brojni ljudi iz sveta umetnosti i novinarstva koje smo tada po prvi put imali priliku da upoznamo. Za četvoricu momaka iz provincije to je u tom momentu bilo ravno čudu (smeh). Sama ideja da je to prvi unplugged u Srbiji i činjenica da sve to ima i neku istorijsku konotaciju, nam je bila nam je u drugom planu. Toga smo postali svesni tek kasnije. 

MjuzNews: Neću vas pitati o raspadu benda ali vas moram pitati šta je to što vas već gotovo 25 godina održava. Da li se od talenta i ljubavi prema muzici uopšte može pobeći?

Goran Vasović: Održava nas želja za igrom i strah od dosade (smeh). Jednostavno, imati bend je sjajna prilika da jedan deo tebe nikada ne odraste. Lično, Evu Braun doživljavam kao dar koji mi je omogućio gomilu lepih trenutaka i beskrajno sam zahvalan na tome.

MjuzNews: Radite na novom materijalu koji najavljuje singl „Dan posle“. Šta nas sve očekuje od Eve Braun u narednim mesecima?

Goran Vasović: Mislim da sam poslednja osoba koja može da odgovori na to pitanje. Na pesmi „Dan Posle“ smo se po prvi put poigrali sa elektronikom i to se desilo sasvim slučajno. Samim tim je teško predvideti šta će nas interesovati kada krenemo sa snimanjem, jer smo skloni da odlučujemo u zavisnosti od trenutnog raspoloženja. Stvar je trenutka koliko će nam se neka ideja dopasti i na kraju završiti na ploči. Kao što sam već ranije spominjao, sve pesme pišem isključivo sam u sobi, na akustičnoj gitari ili na klaviru. Ono što se posle dešava, a tu mislim na sam zvuk pesme, aranžman i produkciju, pitanje je „igračke“ koja će nam se tada najviše dopasti (smeh).

MjuzNews: Kako vam, kao veteranima domaće scene, ista izgleda u ovom trenutku? Ima li bendova koji vam ulivaju nadu u bolje sutra?

Goran Vasović: Na ovo pitanje nikada ne znam kako da odgovorim jer jednostavno ne stižem da pratim ni recentnu stranu scenu, a kamoli domaću. Generalno gledano, nisam optimista u vezi sa ovakvom vrstom muzike u Srbiji, ali to je trend koji traje već godinama. Opet, da parafraziram Branka Miljkovića, sve što je propalo bilo je sklono propadanju.

MjuzNews: Šta biste poručili mladim kolegama koji se danas kolebaju između „dnevnog posla“ i sigurne plate i nesigurne muzičke karijere? Da li biste ih ohrabrili ili ih posavetovali da 3 puta razmisle?

Goran Vasović: Da probaju da usklade jedno sa drugim. Meni je to uspelo! (smeh)

Ostavi
komentar

Povezano