Domaća scena

22.12.2014.

MjuzNews intervju: Plejboj Plejboj
foto: Ivan Šijak
MjuzNews intervju: Plejboj

U susret koncertu u Božidarcu

MjuzNews: Početak vašeg povratka je nastupio pre dve godine, kada je izbačen singl „Nemam vremena“, a sada je tu i novi spot za „Nije lako“ – je l' nije bilo lako vratiti se nazad na scenu ili ste jednostavno pustili stvari da idu svojim tokom?

Plejboj: Svi članovi benda su sve vreme vezani za muziku na razne načine, ali smo  morali i da naučimo kako danas funkcioniše muzički posao, gde se svira i kakva je situacija na terenu vezano za rock koncerte. Novo vreme donosi nova pravila, uslovi za koncerte su mnogo bolji nego ranije, a nažalost, rock muzika je mnogo manje zastupljena u medijima nego nekada. Na neki način kao da počinjemo od početka, osim što imamo nemerljivo više iskustva i znanja nego ranije.

MjuzNews: Iza novog izdanja stoji Lampshade media, kuća koja prati svetske trendove u izdavaštvu. S obzirom na to da ste počeli pre više od dve decenije, da li je lakše danas započeti muzičku karijeru i kako vama „padaju“ stvari kao što su digitalizacija, streaming servisi i slično? Da li je lako prilagoditi se?

Plejboj: Pauza u radu, koju je Plejboj napravio, je bila baš u trenutku promene muzičke industrije ka digitalizaciji, samim tim je celokupno naše audio i video stvaralaštvo ostalo na analognim medijima, trakama, beta kasetama itd... Trenutno smo u procesu digitalizacije svega toga, a drago nam je što sarađujemo sa Lampshade mediom, izdavačkom kućom koja nam pomaže da sve to postavimo na pravo mesto.

MjuzNews: „Svi bi nešto hteli, a samo ja znam kako“ je stih iz novog singla „Nije lako“ – da li to dolazi sa iskustvom i da možete da se prebacite u vreme svojih početaka, da li bi imali neki koristan savet da date svojim mlađim verzijama ili pak ništa ne biste menjali?

Plejboj: Taj stih je mogao da bude i „...Niko ne zna kako“ ali hteli smo da pružimo bar nadu, da  ima neko ko zna. Mnogi se bave stvarima o kojima ne znaju ništa, a time utiču na sudbine i živote mnogih, o njima je ova pesma. A savet je, što šire gledati na život, a samim tim i na muziku, ne ograničavati se stilom ili trenutnom modom i učiti od najboljih.

MjuzNews: Prošlo je 20 godina od debi izdanja „Sviraj dečko“, sa kojeg i dan danas možemo čuti pesme, koje vole i današnji klinci – jeste li očekivali ili nadali se tom uspehu ili uopšte niste razmišljali o istom?

Plejboj: Pa sigurno da nismo razmišljali, posebno ne tada (smeh). Jedino što znam je da smo bili vrlo ozbiljni u pristupu tome što smo radili, mislim na sviranje, vežbanje, žive nastupe, spotove, kao i sve detalje vezane za muziku, i drago mi je da su ljudi prepoznali tu iskrenost i taj ogroman trud. Verovatno su te pesme zato i preživele protok vremena.

MjuzNews: Ispostavilo se da je alternativna scena devedesetih bila mnogo jača, bez obzira na nemaštinu i okolnosti u zemlji – dvehiljadite nisu donele ono čemu smo se nadali, a da li ste vi optimistični kad je u pitanju ova nova dekada? Da li je scena isključivo odraz stanja naroda ili na formiranje iste utiču i drugi faktori (mediji, izdavačke kuće i sl.)?

Plejboj: To jeste zanimljivo pitanje, ali mislim da je kod nas najveći problem što se svi toliko pozivaju na istoriju, a vrlo lako se kida i uništava  kontinuitet u bilo čemu, pa i u muzici. Devedesete su u muzici i pored svega donele jedan veliki napredak, čak mogu i da kažem da su po kvalitetu i nadmašile ’80, ali su takođe i proizašle između ostalog i iz muzike ’80- ih, pa mi smo „Paket aranžman“ znali napamet. Generacije koje su stvarale početkom ’90 su bile u mogućnosti da etabliraju sve to nasleđe kao ozbiljan muzički biznis i da omoguće stvaranje profesionalne muzičke scene, koja je na tlu tadašnje Jugoslavije bila jedinstvena u Evropi. Međutim znamo šta se u međuvremenu sve desilo. A postojao je i ogroman zamah energije i ideja još iz SFRJ na prelazu iz ’80- ih u ’90-te, pa je i to bio bitan faktor za nastanak tako zanimljivih umetnika i muzičara. Rock muzika je tada bila bitna i predstavljala je vezu sa civilizovanim svetom, establišmentu je bilo bitno da podrži rock’n’roll. Ali posle 2000-te je postalo „normalno“ igranje po stolovima i fascinacija turbofolkom i polusvetom, a to je čak i 90-ih ipak bilo sramota. Budućnost je u nekim novim vidovima prezentacije i organizacije muzičkog posla, samo nešto drugačije može stvoriti neke nove vrednosti, a za to su zaduženi neki novi mladi umetnici koji će naći pravi put.

MjuzNews: Nova muzika – da li je stvaranje novih pesama plod celokupne karijere ili je ipak sve pitanje trenutka? Jeste li razmišljali o onome „da ostanete verni svom originalnom zvuku“ ili ste se samo prepustili?

Plejboj: Dosta smo razmišljali kako bi Plejboji trebali da zvuče u ovom vremenu i shvatili da imamo dobitnu kobinaciju koju smo samo aranžirali i producirali u duhu sadašnjeg trenutka. Ne bežimo od korišćenja tehnologije i elektronike, ali isključivo sa razlogom i ubeđenjem. Najnovija pesma „Nije lako“ je najbliža nekom stilu sa prvog albuma samo malo modernije i žešće producirano, i dalje su bubanj, bas gitara i sax dovoljni za r’n’r  pesmu. Mi se kao muzičari menjamo i to je ono što je i zanimljivo čuti na našim koncertima, neki nov način na koji sada sviramao neke stare pesme.

MjuzNews: Da li imate tremu ili neki sličan osećaj povodom vaših novih materijala i promotivne turneje, ili je taj osećaj pak rezervisan samo za početnike?

Plejboj: Iskreno nemamo, pošto su nam koncerti uvek bili zabava i razmena pozitivne enrgije. Scena i situacija se jesu promenili, ali nama je i dalje uzbudljivo da prenosimo ljudima pozitivna osećanja, dobru svirku i žestok zvuk kao i na početku karijere.

MjuzNews: Za kraj – da li pratite novitete na našoj sceni i da li imate da preporučite nekog izvođača ili bend koji se, prema vašem mišljenju, posebno ističe?

Plejboj: Pratimo domaću scenu i sa mnogima na razne načine i sarađujemo. Na poslednjem samostalnom nastupu smo pozvali kao goste Straight Mickey and the boys, a sada u Božidarcu sa nama na bini će nastupiti takođe odličan bend Sinestezija. Istakao bih pored pomenutih, još i Repetitor, Metak za Zlikovca..., kao i sve iskrene i talentovane mlade muzičare koji imaju snagu i želju da sviraju neku zanimljivu i uzbudljivu muziku.

Ostavi
komentar

Povezano