Domaća scena

03.11.2014.

MjuzNews intervju: Kanda, Kodža i Nebojša Sastav Kanda, Kodža i Nebojša
foto: Sašo Štih
MjuzNews intervju: Kanda, Kodža i Nebojša

„Živimo zapravo u vreme zlatnog doba muzike“

Posle koncerata u Sarajevu i Bratuncu, Kanda, Kodža i Nebojša nastavljaju svoju koncertnu turneju , a sada su na radu gradovi Novi Sad (The Quarter) i Beograd (Dom omladine), 8. i 14. novembra, gde će KKN predstaviti svoj novi album „Volja za noć“.

Sa njima smo razgovarali o novom albumu, dosadašnjoj karijeri, novom basisti Bošku, kao i predstojećim koncertima...

MjuzNews: Imate pune ruke posla ovih dana. Izašao je novi album a u toku je i koncertna turneja u okviru koje uskoro nastupate u Beogradu i Novom Sadu. Pa hajde da krenemo od početka. Kakve su reakcije na novi album a zamolila bih vas da nam približite naslov "Volja za noć" - šta se krije iza njega?

KKN: Ima dosta reakcija, mislim da, kao i obično, pozitivne preovlađuju, pored nekoliko vrlo afirmativnih prikaza tu je i masa drugih, manje zvaničnih komentara na raznim kanalima. Uvek je tako bilo sa bendom kad se pojavimo sa novim izdanjem, puno ljudi oseti potrebu da reaguje i to je uvek dobro. Asocijacija na Ničea u naslovu nije programska, bar ne kada je filozofija u pitanju. Iza Volje za noć je 11 novih pesama, koje uslovno, između ostalih motiva, povezuje motiv noći i muzika predviđena da se sluša glasno, a koju smo producirali u saradnji sa "našim" Holanđaninom Casparom Wijnbergom.

MjuzNews: Bend ste koji traje više od 20 godna što znači da ste tokom svoje karijere prošli sve od izdavanja ploča, kaseta i CD-ova pa do free downloada, streeming servisa i neograničenih mogućnosti koje pruža internet uopšte. Kako se snalazite i da li je novo doba donelo i nove mogućnosti ili je "tržište" postalo prenatrpano jer na njega može da izađe praktično bilo ko?

KKN: Jedna ispravka: bend, naime nije nikad objavljivao na ploči. Snalazimo se kao i uvek što smo se snalazili, o "tržištu" u izdavačkom smislu kod nas nije nažalost moguće govoriti, a mogućnosti koje nudi internet nisu baš tako neograničene kako izgledaju, ali nisu sve ni tako loše. Već dugo vremena imam utisak da se od sve te pretrpanosti, hiperprodukcije i verovatnih korporacijskih monopola iza toga ne vidi da živimo zapravo u vreme zlatnog doba muzike - gotovo sva napisana i snimljena muzika je dostupna gotovo svakome, a za to nema primera u dosadašnjoj istoriji. Druga je tema kako se orijentisati u toj naizgled neprohodnoj šumi.

MjuzNews: Kako biste u jednoj rečenici opisali dosadašnji put KKN-a?

KKN: Dvadeset četiri godine okupljanja prijatelja sa ciljem da stvaraju, sedam diskografskih jedinica, bezbroj nastupa i prepoznavanje i priznavanje benda kao jednog od najvažnijih sastava u dve sasvim različite epohe.

MjuzNews: Od skora je u bendu novi basista Boško Stanojević. Kako je njegov dolazak uticao na energiju i zvuk benda? Znamo da su reakcije publike sjajne :)

KKN: Ognjen je sa nama snimio album i pošao svojim putem u neke daleke krajeve, ali pre toga smo u saradnji sa njim došli do Boška kao pravog čoveka za to upražnjeno mesto. Prvi utisci su da još nismo zvučali ovako sigurno i snažno na koncertima, no tek smo praktično na početku saradnje, ima još puno pesama koje tek treba da prođemo zajedno.

MjuzNews: Šta spremate za predstojeće koncerte u Beogradu i Novom Sadu?

KKN: Veliki deo novog albuma i puno pesama iz prošlosti, to uvek spremamo, a na samim nastupima se obično desi još nešto što je stvar trenutka. Koncerti mogu, ako ne trajno, a ono bar na neko vreme, da promene i oplemene čoveka, tako da što je na nama - dajemo.

Publici će se na beogradskom koncertu predstaviti naši dragi prijatelji iz Crne Gore, Autogeni trening. Sarađujemo i družimo se sa njima godinama unazad, drago nam je što su postali jedni od predvodnika mlade scene kakva je crnogorska. 

MjuzNews: I za kraj, da li vam je neko od mladih artista ili bendova zapao za oko i ako jeste preporučite nam ih pa ćemo ih kontaktirati i uraditi tekst o njima?

KKN: Ima ih zaista puno, i mladih i srednjih i starijih sastava koji su aktivni na različite načine i o kojima vredi pisati. Bez potcenjivanja dobre namere da se jednom od tih imena pokloni zaslužena pažnja, nedostaje, i čini mi se da to nije samo moj lični utisak, jedan sveobuhvatni pregled zbivanja na našoj sceni koji bi pokazao stilsku, izvođačku ili idejnu raznovrsnost barem tih nekoliko desetina imena koje deluju godinama i decenijama unazad. To nije jednostavno iz mnoštva razloga, ali mislim da nijedan nije dovoljno jak da se makar ne pokuša.

 

Ostavi
komentar