Domaća scena

08.12.2014.

MjuzNews intervju: Ana Stanić Ana Stanić
foto: Official Facebook Page
MjuzNews intervju: Ana Stanić

„I dalje pravim muziku onako kako osećam“

Nedavno je Ana Stanić izbacila numeru „Neka gori sve“, singl kojim je najavila svoj povratak na muzičku scenu! Ana je govorila za naš portal o novom albumu, saradnjama, stanju na sceni, inspiracijama, počecima – pročitajte ispod!

MjuzNews: Ana, prvenstveno dobrodošli nazad na muzičku scenu! Uskoro će se pojaviti novi album –  da li je ova pauza od 6 godina bila svesna odluka ili se spontano desila?

Ana: Pauza je u početku bila svesna, nakon prethodnog albuma i koncerta u Sava Centru kojim sam zaokružila to svoje muzičko poglavlje. Kada je već trebalo da se vratim, zatrudnela sam i ispalo je celo odsustvo duže nego što sam planirala. Dobre strane toga su da sam se ponovo uželela cele te frke u koju upadneš sa izlaskom albuma i njegovom promocijom. Ja sam, naravno, tokom celog tog perioda bila u stalnom kontaktu sa muzikom izbacivši dva singla, učestvujući na budvanskom festivalu, radeći pesme za druge, komponujući muziku za dečju predstavu „Pustolov“ i imajući razne nastupe i projekte o kojima nisam puno pričala u medijima.  Medijska pauza je ono što mi je prijalo i što mi je pomoglo da mi u glavi sazri kakvim bih albumom volela da se predstavim nakon toliko vremena. Uspela sam da iskomponujem veliki broj pesama od kojih sam na kraju izabrala najbolje.

MjuzNews: Poslednji singl „Neka gori sve“ je moćna ritam balada, eklektične melodije, jakih vokalnih deonica -  prošla saradnja sa Sky Wikluhom je bio odličan R'n'B hit (što smo donekle očekivali i ovoga puta, kada smo čuli za saradnju)! Kakav je Sky za saradnju i odakle je potekla inspiracija za ovu numeru?

Ana: Sa Đoletom sve ide brzo - dogovor, vreme za koje napravi pesmu i vreme koje zajedno provedemo u studiju dok je pevam. Najduže traje naše ćaskanje u studiju pre početka pevanja J Super me razume u muzičkom smislu i i to je ono što je najbolje u našoj saradnji.

MjuzNews: Šta možemo očekivati od novog albuma? Da li je numera „Neka gori sve“ vesnik koji nas upućuje u kom pravcu će se kretati novi album, ili pak postoji fuzija različitih ritmova, melodija, žanrova?

Ana: Album je veoma raznovrstan po vremenu nastanka pesama i zbog toga što sam ga radila sa različitim producentima i aranžerima. Tu su kao autori, osim mene, Mirko i Snežana Vukomanović, grupa VIP, a kao aranžeri i Marko Kon, Željko Veljković, hrvatski producent Deš. Na njemu će se naći i singlovi iz proteklog perioda „Panika“, „Pazi šta sanjaš“ i „Pravo na bol“ sa kojom sam učestvovala na budvanskom festivalu 2010. Pesme su različite i po opsegu emocija i raspoloženja, ali sam se trudila da sve zvuče u skladu sa aktuelnim svetskim muzičkim kretanjima.

MjuzNews: Vaša muzika se generalno može podvesti pod pravi (onaj zdravi) POP žanr. Da li Vam je i dalje čudno to što u našoj zemlji zbog toga spadate u „alternativne“ muzičare ili ste već oguglali na stanje na našoj muzičkoj sceni?


Ana: Danas se od muzike očekuje da ti zadovolji neke niske porive narodnjačkim prizvukom i eksplicitnim plitkim tekstovima, pa onda imamo gomilu bendova i pevačica koji to pevaju, a svrtstavaju se u pop. Zatim imamo  alternativne bendove koji imaju politički angažovane tekstove, ali u formi šale i sa pokojom narodnjačkom linijom, pa se opet zadovoljavaju kod publike isti porivi. Ja očekujem od muzike da me pomeri, da mi izazove lepa osećanja,  da mi da snagu, da izazove u meni katarzu i znam da postoji mnogo onih kao ja.  Njima se obraćam kada pravim muziku. Znam da su mnogi od njih digli ruke od domaće muzike i prate samo stranu, ali želja mi je da doprem bas do njih.
Danas neke pevačice stavljaju lance i razna druga rok obeležja, a onda zapevaju trilere. Klincima sigurno više nije jasno šta je šta, izgubila su se merila vrednovanja i prepoznavanja muzičkih stilova.
Ja sam počela kao mejnstrim, a sad sam alternativa, iako sam po merilima svetske muzike i dalje mejnstrim. Nisam se navikla na to, ali i dalje pravim svoju muziku onako kako osećam i to je moj način na koji dajem doprinos kvalitetu domaće muzičke scene.
 

MjuzNews: Negde smo pročitali da je jedno porodično putovanje bilo inspiracija za muziku i tekst numere „Panika“. Koliko je privatan život ovoga puta uticao na stvaranje novog albuma, i da li uopšte jedan muzičar može da razdvoji stvaralaštvo i ono što mu se dešava u životu?

Ana: Tesko je to razdvojiti, ali ja sam dala sve od sebe da prilikom pravljenja pesama ne budem u svesti majka već ista osoba i autorska ličnost od ranije. Ne računajući pesmu „Panika“ koja je nastala ubrzo nakon mog porođaja i čija muzika jeste bila inspirisana mojim majčinstvom, mada ne i tekst, sve ostale su za inspiraciju imale ljubav prema suprotnom polu i razna stanja koja proizilaze iz nje.

MjuzNews: Postojite na sceni već godinama, i svedok ste različitih promena, kako u samoj muzici, tako i u produkciji, distribuciji i sl. Da li su se stvari danas bolje nego pre npr. 10 godina ili i dalje stagniramo? Da li je teže započeti celu tu priču danas ili u vreme Vaših početaka?

Ana: Danas je neuporedivo teže jer najslušanije radio stanice ne puštaju  nove pesme, televizije sve manje puštaju spotove, a trzište je prezasićeno novim imenima. S druge strane, postoje mnoga ultra popularna pevačka takmičenja koja brzinom svetlosti lansiraju mlade pevače u zvezde, a pitanje je koliku im uslugu čine, jer najvažnije je ono što dolazi posle pobede. Koliko znam, niko od pobednika pevačkih takmicenja još nije dobio album. Prave karijere se grade dugo, mukotrpno i sa brižljivo biranim pesmama.
 

MjuzNews: Za kraj – šta trenutno slusate?

Ana: Trenutno slušam Lykke Li.

 

Ostavi
komentar