Domaća scena

01.03.2013.

Milan B. Popović, Lekcija iz rokenrola Milan B. Popović
foto: Jakša Vlahović
Milan B. Popović, Lekcija iz rokenrola

"Ponosan sam na saradnju sa Slađanom Milošević"

MILAN B. POPOVIĆje pesnik, novinar, kolumnista, publicista, kritičar i veliki poznavalac rokenrola kojim se već petnaest godina bavi kao novinar kroz tekstove i recenzije. Ovih dana nakon tri godine rada izašao je njegov veliki projekat, album „Vreme brutalnih dobronamernika“ na kom učestvuju mnoga velika imena domaće underground scene a sve njih povezuje to što su pesme koje su odsvirali za ovaj album uađene na stihove Milana B. Popovića. Ako ovo nije borba za rokenrol, onda mi ne znamo šta je. Zahvaljujemo mu se što je odvojio vreme da odgovori na nekolio naših pitanja.

MjuzNews: Gde se za tebe prepliću i sastaju poezija i hard rock?

Milan: Prepliću se na onom mestu gde je istina, gde je gradska vreva mada ne mora uvek da bude samo i isključivo tu, tamo gde je pritisak i potisak, gde emocije kuljaju i ključaju, gde se osama i usamljenost ogledaju u ogledalu, gde doslednost i vernost istrajavaju, gde se posvećenost oseća i kada je najteže. Sastaju se u ispovednom tonu i noti, rečima, stihovima.

MjuzNews: Ko je, po tvom mišljenju, od svih sastava koji se pojavljuju na projektu „Vreme brutalnih dobronamernika“ najbolje shvatio tvoju poeziju i napravio najkvalitetniji muzički odgovor?

Milan: Muzička rock i metal CD kompilacija “Vreme brutalnih dobronamernika” sa 17 pesama i oko 70 muzičara i kompozitora koji su učestvovali na njoj, nije polje za nadmetanje i nadigravanje. Kompilacija  je koncipirana tako što sam pozvao umetnike i bendove da pročitaju moje knjige pesama, i ukoliko im se pesme dopadnu, pronađu se u nekoj od njih, da komponuju muziku i aranžman, snime je i budu neraskidivi deo ovog unikatnog CD projekta. Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ nalazi se 18 grupa i izvođača: Aleksandra Slađana Milošević „Alogia“, „Instant karma“, „Abonos“, „Art diler“, „Backbone“, „Tales of dark“, „Broken strings“, „Atlantida“, „Disparador“, „Amaranth“, „A. R. Club“, „Heaven rain“, „Iskaz“, „Darkshines“, „Asphalt Chant“, „Seraphim“ i „Demether“. U suštini i na prvi pogled, a sa ove vremenske distance posmatrano, to je veoma jednostavna stvar i ideja, ali se niko od savremenih pesnika pre mene nije setio da je uradi i sprovede u delo, organizuje, poveže niti i izbalansira energije, producira CD, finišira i publikuje ga u najboljem i najprofesionalnijem izdanju.

MjuzNews: Da li smatraš da će tvoje reči i tvoji stihovi kroz muziku lakše doći do publike ili im je muzika neophodna da bi dobili pun smisao?

Milan: Smatram da će moji stihovi lakše doći do publike, makar jedne jasno određene ciljne grupe slušalačkog i čitalačkog auditorijuma - rokenrol senzibiliteta, koji je i meni lično veoma blizag i drag. Najbliži i najdraži. U tom smislu sam se okrenuo umetničkoj saradnji sa rock muzičarima, o kojima sam do sada samo pisao kroz novinske tekstove. U zvaničnoj književnosti i zvaničnoj književnoj periodici, onoj koja je kod nas aktuelna a čiji sam ja svedok poslednjih 10 godina, koja mi se u potpunosti smučila, postoje i generacijski klanovi i jazovi, nerazumevanja, pa i ignorancije svakojake vrste. Kada sam video kako su stvari postavljene i kako funkcionišu i po kom principu, okrenuo sam se sebi, svojim duhovnim resursima i mogućnostima, i rokenrolu kao svom utočištu još od moje najranije mladosti. Mojoj poeziji muzika nije potrebna da bi mi poezija dobila pun smisao. Smisao mojih stihova u knjigama već postoji, i na to sam ponosan. Muzičko ruho je mojim stihovima dalo jednu drugu dimenziju, koju ja ne potcenjujem, već joj se na poseban način divim i poštujem je.

MjuzNews: Kako je došlo do saradnje sa Slađanom Milošević?

Milan: Oduvek sam bio neko ko je istinski poštovao Slađanin umetnički rad i lično, privatno, uživao u njemu. Naša saradnja ima hronologiju. Baveći se rock kritikom u štampanim i web medijima, napisao sam prikaz njenog diska „Fantastično putovanje“. Slađani se taj moj novinski prikaz veoma dopao, te sam lično od nje dobio poziv da ga baš ja javno pročitam na promociji njenog diska, u crnom smokingu, sa megafonom u ruci, na sred, specijalno za tu priliku, blokirane Makedonske ulice u Beogradu, ispred Slađaninih plakata u prirodnoj veličini, i muzičke radnje „PGP RTS-a“, i naravno, više desetina TV, radijskih i novinskih ekipa koje su izveštavale sa njene promocije. Ja sam taj njen poziv da budem deo njene promocije prihvatio i shvatio ga kao veliku čast. Negde u to vreme sam, potpuno ne vezano za Slađanu i njenu promociju, pripremao, radio na svojoj CD kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika“. Tek nakon godinu dana od Slađanine promocije i mog prvog susreta sa Slađanom Milošević, poslao sam joj email, u kojem sam je pitao, želi li svojim učešćem na mom projekat CD-u, da mu da na još većem značaju, raritetnosti i ekskluzivitetu. Slađana je momentalno pristala i odazvala se na moj predlog i poziv. Kako je Milošević Slađana zvezda svetskog ranga, ja sam predložio najboljoj rok-metal grupi u Srbiji, „Alogiji“, da zajednički sarađujemo sa Slađanom. Srđan Branković, gitarista i alfa i omega grupe „Alogia“ je pristao i u zajedničkoj saradnji Aleksandre Slađane Milošević, grupe „Alogia“ i moje malenkosti, došlo je do stvaranja i snimanja pesme „Izdaja (ja bih da odmorim dušu)“. Slađana Milošević je zajedno sa Srđanom Brankovićem komponovala muziku i aranžman pesme, napisala je i vokalnu melodijsku liniju, a u saradnji samnom, učestvovala je i u pisanju teksta pesme „Izdaja (ja bih da odmorim dušu)“. Kada se disk „Vreme brutalnih dobronamernika“ pojavio, Slađana,  ja i Srđan smo poželeli da nadogradimo našu saradnju i krunišemo je video spotom. Spot je snimnjen, i upravo ovih dana je dostupan širokom TV i YouTube auditorijumu da u spotu i pesmi uživa. Ja sam veoma zadovoljan kako je naša saradnja, ovim spotom, dokazala, da pravi, posvećeni i iskreni umetnici, nalaze i moraju naći vremena, volje i snage da svoja umetnička nastojanja iznesu na svojim plećima i dovrše ih, u prkos svima i svemu, za dobrobit celokupne rokenrol i metal domaće, pa i svetske scene. Sve u slavu umetnosti, naravno! Aleksandra Slađana Milošević nije bilo ko. Aleksandra Slađana Milošević umetnički postoji, deluje decenijama, uvek nova, kreativna, produhovljena, interesantna javnosti pa i samim muzičarima, i iznova je mlada duhom, talentom i telom. Slađana Milošević je dijamant i dragulj kojeg treba čuvati, poštovati, gajiti i sačuvati. Retko koja država pa i kultura i supkultura se može pohvaliti da ima umenicu poput nje. Ja se ponosim umetničkom saradnjom sa Slađanom Milošević.

MjuzNews: Baviš se rokenrol novinarstvom i recenzijom veći deo svog profesionalnog života, kako bi ocenio svoj album da ti stigne od Milana B. Popovića na preslušavanje?

Milan: CD kompilacija “Vreme brutalnih dobronamernika” nije marketinški trik da bi se zaradio novac, prodao CD u dobrom tiražu, nadmetao sa ostalim CD-ovima sličnog žanrovskog, gitarskog usmerenja... Dobra poezija i dobra muzika nemaju cenu. One su svevremene.  Smatram da su svi učesnici CD-a, na čelu sa posebnim gostovanjem i učešćem Slađane Milošević koja mu je dodatno dala na značaju, dali svoj maksimalni kreativni pečat i doprineli da se o ovom CD-u priča i piše i u javnosti, medijima, i u metal i rock komuni. Celu CD kompilaciju “Vreme brutalnih dobronamernika” vaši čitaoci mogu besplatno skinuti u mp3 formatu sa kompletnom knjižicom zahvaljujući kreativnom beogradskom  “WEB OGI” timu, putem mog zvaničnog sajta (kliknite OVDE). Tamo i baš tu je suština. U samim pesmama i muzici. U umetnosti i iskrenosti.

MjuzNews: Šta je za tebe rokenrol?

Milan: Apsolutno je isto što je i meni moja poezija. Prva i nezaboravna ljubav, potreba, ventil i smisao života!

MjuzNews: Ko je za tebe najkvalitetniji i najznačajniji rok sastav svih vremena?

Milan: Najomiljeniji sastav svih vremena mi je grupa “Guns n roses”, i to prva, originalna postava, iz druge polovine osamdesetih godina.

Ostavi
komentar
  • 2.03.2013, 16:53h Jamina Malesevic - Ne secam se da sam ikada procitala bolji i temeljniji intervju o rokenrolu, poeziji i umetnosti.Milan B. Popovic je svez, dinamican i recit, obojen emocijama i sa hvalama...samo za ono sto ima vrhunsku vrednost.Za ovakvim novinarima i umetnicima...vapi Srbija!Sladjana Milosevic jete dijamant nase kulture...Pesma i spot "Izdaja-Morama da odmorim dusu" su na samom vrhu Himalaja. Alogia je sjajna...Sve umetnike puno pozdravljam i zelim svako dobro.

Povezano