Domaća scena

01.11.2021.

Jugoslovenska sci-fi poslastica u novom ruhu
Jugoslovenska sci-fi poslastica u novom ruhu

Remiks album kultnog saundtreka Tomislava Simovića

Ukoliko niste imali priliku da pogledate kultni naučno-fantastični dragulj jugoslovenske kinematografije, Gosti iz galaksije, sada imate sjajan povod da se sretnete sa ovom audiovizuelnom gozbom u režiji oskarovca Dušana Vukotića

Kao jedinstven hibrid horora, dečijeg i naučno-fantastičnog filma, Gosti iz galaksije je bio prvi naslov ove sorte u Jugoslaviji. Film nije imao mnogo uspeha u bioskopima ali je ubrzo stekao kultni status među ljubiteljima naučne fantastike. Muzika za film koju je komponovao Tomislav Simović, bila je prvi u celosti elektronski saundtrek za prvi naučno-fantastični film Jugoslavije. 

Album je 2017. godine reizdala diskografska kuća Fox & His Friends iz Zagreba. Urednici Željko Luketić i Leri Ahel su potom pozvali jedanaest muzičara iz devet zemalja da učestvuju u Visitors From The Galaxy Revisited izdanju i doprinesu remiksom, reinterpretacijom ili potpuno novom pesmom inspirisanom muzikom za film. 

Dvostruki LP sa do sada neobjavljenim fotografijama sa snimanja filma možete da poručite na bandcamp stranici lejbla. Info za audiofile je da je LP rezan Direct Metal Mastering (DMM) tehnikom u nemačkom studiju Pauler Acoustics

Muzičari koji su se odazvali pozivu su: legenda novog talasa, Goran Vejvoda, miljenici beogradske publike, Tapan, osnivač Minimal Rome lejbla, Heinrich Dressel, braća koja stoje iz saundtreka za film Zvizdan, Alen i Nenad Sinkauz, Timothy Fife koji je radio muziku za filmove iz kultne Troma produkcije, osnivač lejbla Ratlife, Credit 00, Anatolian Weapons iz Grčke i Drvg Cvltvre iz Holandije koji su dobro poznati domaćim klaberima, Repeated Viewing i Ali Renault iz Velike Britanije, i Security DJ iz Francuske. Muzičari su koristili bazu zvukova koje je Tomislav Simović snimio za film, a koje su im na raspolaganje dali Fox & His Friends. 

 

Ostavi
komentar

Povezano