Domaća scena

16.08.2016.

Još jedno priznanje za Tijanu T Tijana T
foto: Marko Vuleta-Đukanov
Još jedno priznanje za Tijanu T

Od prestižnog magazina Resident Advisor

Resident Advisor je online magazin koji prati i neguje (elektronsku) muziku i klupsku kulturu. On je ujedno i platforma posvećena pomenutom, a doprinosi promocijom kvaliteta, kao i povezivanjem izvođača, publike i promotera. To radi dosledno i objektivno, evo već 15 godina. Ugled koji RA uživa više je nego zaslužen. Njihovo priznanje znači i najvećima. Tijana Todorović poslednja je u dugom nizu kojoj je ukazana čast. 
 
Ovo je odlična godina za Tijanu T. Ispunila je veliki broj profesionalnih ciljeva. Kao DJ nastupala je u klubovima i na festivalima o kojima je sanjala. RA drži oko na njoj već neko vreme, te ne iznenađuje što je pozvana da za njih napravi mix. Ovaj veoma slušani podcast Tijana je nedavno snimila u Berlinu, a vežbala ga je na svojim, sada već čuvenim olnajterima, na nama posebno dragom Brodu.
Pored odličnog miksa, intervju koji uz njega možete pročitati je ono što odvaja Tijanu od danas aktuelnih DJ-eva. Svaki odgovor otkriva da je veoma dugo i višestruko prisutna u industriji.
Njen talenat za muziku prvo se ispoljavao kroz pevanje i prezentaciju rada drugih. Profesijom kojom se danas bavi, počela je relativno kasno, nakon godina koje je provodila po plesnim podijumima, radijskim i televizijskim studijima ili u bekstedževima gde je muzičare intervjuisala. Odlučnost i ogromno iskustvo doprineli su da uprkos osporavanju postane cenjena u svojoj zemlji, a tražena u svim ostalim. Puštala je u Berlinu, pa sa Ibice ide u Meksiko. U Beograd se vraća prvog vikenda septembra da još jednom doprinese Apgrade spektaklu sa Tales Of Us i Recondite
 
Tijanino novinarsko iskustvo pomoglo je da, uprkos pitanjima koja smo toliko puta čuli, kroz ovaj intervju saznamo nešto novo - i mi ovde, i oni tamo. Stranim novinarima neizbežna tema je bombardovanje, ali od Tijane nećete dobiti poziv na sažaljenje, već prkosnu priču o tome kako smo prebrodili. Teško je stranim novinarima da ne postave ta pitanja, onoliko koliko je teško nama ovde da ne napravimo paralelu sa najvećim sportskim takmičenjem koje je u toku. Resident Advisor je za DJ-a ono što je Olimpijada za sportistu. Tijana je prošla daleko dalje od prvog kola. 
 
Ono što su joj najviše zamerali, sada je njena odskočna daska. U Facebook postu priznaje da je ovo najveće priznanje koje je do sada dobila, pored toga što se skromno zahvaljuje ljudima koji su joj inicijalno ukazali poverenje, uopšte celom Beogradu koji ju je iznedrio. Kaže da veruje da je važno da se ljudi i izvođači stave u pravi kontekst, da je od suštinske važnosti da se shvati njihovo poreklo. Veruje da je to način na koji treba da se promoviše razumevanje i ono što klupska kultura podrazumeva - love, peace & unity
 
Ušće dve reke izgleda da čini klimu pogodnom za selektivno pamćenje. Često joj se zamera što se učila pred živom publikom, a ne ceni širina u poznavanju muzike, iako je to ono što ju je na kraju izdiglo. Kroz nekoliko godina, postala je internacionalna DJ zvezda! (Činjenica!)
Sada je pitanje hoćemo li se hvaliti da smo bili tu dok se uspinjala ili tvrditi kako je to bilo preko naših leđa. 
Posle drugog piva možda krenu i mizogini komentari. Ima onih koji će reći da su mogli i oni tako, samo da su hteli. Pitajte ih zašto nisu. Zavideće joj i dalje na uspehu, ali sve tiše. 
 
 
Pročitajte RA.533 Tijana T interview u celosti. Saznajte zašto je na Studiju B dobila otkaz kao VJ, kako je neplanirano postala pevačica na Abe Duque turneji, o skoro kultnim gradskim Kiss Off žurkama ponedeljkom...  
Preslušajte njen RA podcast, pa se vidimo Apgrade Weekendu ili prvom sledećom prilikom!
 
 
 
Vojkan Bećir
Ostavi
komentar

Povezano