Domaća scena

10.02.2013.

Jasmina Lorin, o čuvenom koncertu u Ujedinjenim Nacijama Viva Vox u Ujedinjenim Nacijama
foto: Viva Vox PR Photo
Jasmina Lorin, o čuvenom koncertu u Ujedinjenim Nacijama

Intervju sa dirigenticom hora Viva Vox - DRUGI DEO

Prvi deo intervjua možete pročitati OVDE.

O KONCERTU U NEW YORKU...

MjuzNews: Kako je došlo do poziva da nastupite u Ujedinjenim Nacijama?

Jasmina Lorin: Negde u oktobru 2012. sasvim slučajno je jednoj od devojaka iz hora stigla informacija, opet preko prijatelja koji su došli do njenog kontakta, da postoji zainteresovanost direktno iz kabineta Vuka Jeremića. Sama informacija, da je uopšte moguće, da tokom njegovog mandata, mi nastupimo na nekoj od manifestacija u New Yorku je bila totalno neverovatna. Nismo se, najiskrenije, ni previše uzbuđivali, jer su i ranije stizale razne ponude i nagoveštaji o nastupima i turnejama koji se nikada nisu ostvarili. Sa druge strane, mi smo već imali mnogo nastupa iza sebe, od kojih su neki bili i u inostranstvu i u tom smislu smo ovu informaciju dočekali relativno opušteni. Međutim, početkom novembra smo dobili novu informaciju, da je vrlo izgledno da ćemo ići u New York, malo se probudila neka euforija i leptirići u stomaku, ali mi smo tada imali toliko posla oko priprema za koncert u Sava Centru da nije bilo vremena za razmišljanje. Što se Sava Centra tiče, mi smo mislili da ćemo imati samo jedan koncert. Ali, dvadeset dana pred prvi koncert karte su bile potpuno rasprodate. O New Yorku još uvek niko nije ni razmišljao. Većali smo da li da idemo i na drugi koncert u Sava Centru. Odlučili smo da hoćemo, međutim 15 dana pred koncert karte i za taj drugi su bile rasprodate. O New Yorku i dalje niko, i da je hteo, nije mogao da stigne da razmišlja a i nije bilo novih informacija pa smo mi opet pomislili da od tog nastupa neće biti ništa. Konačno, doneli smo odluku da zakažemo i treći koncert u Sava Centru, što je zaista bio izuzetno velik zalogaj za nas, i sve svoje snage smo usmerili na pripremu tih koncerata.

Negde pred 1. decembar bio je potvrđen datum koncerta u New Yorku, što nam je promenilo položaj očiju (kolači se i smeje) J. Paralelno su počele i pripreme za novogodišnju noć u Novom Sadu, a za New York smo govorili: „Pa dobro, spremaćemo kad nova godina prođe“, ali onda shvatiš šta govoriš i da nema govora o čekanju već da pripreme moraju da teku paralelno. Dogovor je za New York bio da naš program koji traje nešto više od sat i po sažmemo na sat vremena i da će biti direktnog televizijskog prenosa, što nam je maksimalno povećalo osećaj odgovornosti. Budući da smo nastupom predstavljali Srbiju, program je sačinjen tako da se na najbolji način predstavimo kao i da budu zastupljeni različiti jezici. Poslednjih pet, šest dana je bilo urnebesno. Bilo je puno treme, ali one pozitivne. Ne da nismo znali od treme šta ćemo da radimo, već smo probama pristupili sa dubokom koncentracijom i svešću o tome kakav zadatak je pred nama. I mislim da smo uspeli.

MjuzNews: A o čemu ste razmišljali dok ste dirigovali nastupom u UN-u?

Jasmina Lorin: Bina je prilično „plitka“ pa smo stajali na užem i plićem prostoru nego inače. Moja udaljenost od hora mora inače biti malo veća da bi me svi videli, pa sam se nadala da ću sa povremenim pomeranjem ulevo i udesno videti svakog pevača i u pravo vreme dati svaki potrebni znak dirigovanjem. Uz to sam imala haljinu sa šlepom pa su mi korz glavu prolazile misli „samo da ne padnem“, ili da ne dam neki pogrešan znak. Dobro, malo se i šalim, jer iskustvo koje svi imamo ne dozvoljava da se nešto baš toliko kardinalno desi ali, razmišljanje je bilo usmereno isključivo na ono što se radi, sa dubokom koncentracijom. Samo u par momenata, kad bi krenuo aplauz, bila sam svesna toga gde sam, a onda bi ponovo nastupilo udubljivanje u ono što radim. Iskoristila bih priliku da kažem da hor nikada nije bio koncentrisaniji na pevanje i da nikada bolje nisu zvučali.

MjuzNews: New York je epicentar sveta po mnogim pitanjima, od mode preko biznisa do muzike. Kakav je utisak ostavio na vas?

Jasmina Lorin: Od nas 38 samo četvoro je ranije bilo u New Yorku. Ja sam bila prvi put, i kao i svi ostali koji su bili prvi put, bila sam fascinirana. Pred koncert smo imali jedan vikend koji smo iskoristili za obilazak Menhetna uzduž i popreko. Naime, stigli smo u petak uveče i direktno sa aerodroma smo otišli u UN, održali probu od tri sata i tek onda, oko 3:30 AM po našem vremenu, otišli u hotel. Naredna dva dana vikenda proveli smo na nogama, prešavši skoro 50 kilometara peške. Uveče smo, naravno, morali da probamo. Doneli smo odluku da je bolje da probamo uveče nego ujutru kad glas još nije razrađen. Predlažem da i devojke iz hora kažu nešto o svojim utiscima. Sara: Da, imaš sve vreme utisak kao da si u nekom filmu, i prepoznaješ slike iz filmova i serija stalno. Sve je ogromno i ne možeš da prestaneš dagledaš i da se diviš. Natalija: Simpatično je kako posle New Yorka, Beograđanka, inače najviša zgrada u Beogradu deluje tako malo (smeh). Milica: Na mene je sam nastup ostavio najjači utisak. Plašila sam se da će nekome pozliti, da će se neko onesvestiti, ali kad je krenuo prvi akord videla sam da smo svi dobro i bilo je veliko zadovoljstvo pevati u tom društvu.

MjuzNews: Da li smatrate da je hor Viva Vox spona između popularne i klasične muzike i da li mislite da je moguće da će široka publika slušajući vas možda dobiti želju da istraži malo dublje i da na taj način možete delovati edukativno i podstaći širenje vidika?

Jasmina Lorin: Da, i da (smeh). Šalu na stranu, klasična muzika, je klasična muzika i takva je kakva jeste. Ona je vremenom prolazila kroz brojne promene, različite stilove. Isto tako, dešavaju se promene i sa modernom muzikom. Normalno je da se sve menja, dolaze novine ili se stvaraju neke kombinacije stilova i načina muziciranja. Što se nas tiče, mi radimo sa glasvima što nije nikakva novost. Naprotiv, čovek to od praistorije radi, samo smo pronašli neki novi oblik i vid izražaja i uspelo nam je da na taj način zagolicamo maštu publike. E sada, znamo kako kultura stoji i smatram da se moramo dovijati različitim načima da bi se publika dozvala i da bi smo joj prišli.

MjuzNews: Kakva je vaša dijagnoza stanja kulture u Srbiji?

Jasmina Lorin: Znate kako ja to vidim? Ono što narod voli – voli. I vi tu ne možete ništa da promenite, a i ne treba.

MjuzNews: Da ali, da li ima tu i toga da narod zavoli upravo ono što mu se plasira?

Jasmina Lorin: To je vrlo diskutabilno. U svakom slučaju, meni ne smeta ni jedna muzika koja ima svoju publiku i smatram da je u redu da postoji ta različitost.

MjuzNews: Šta su vaši dalji planovi i ambicije? Šta priželjkujete nakon uspeha u New Yorku?

Jasmina Lorin: Da, zaista koncert u UN je bio naš najveći dosadašnji domet. No, to je bio koncert u organizaciji naše delegacije, a ja bih lično volela da možda ponovo odemo u New York ali da to bude koncert za građane New Yorka.

MjuzNews: Da li primate nove članove?

Jasmina Lorin: Da, periodično, od prilike jednom u šest meseci pravimo audiciju. Nemamo problem sa pronalaženjem novih članova, iako pred njih postavljamo veoma teške zadatke. Uskoro ćemo raspisati intervju za basa ili bas-baritona. U svakom slučaju svi zainteresovani mogu pratiti informacije na našoj FB stranici.

Ostavi
komentar

Povezano