Domaća scena

07.02.2013.

Intervju sa Aleksandrom Radović Aleksandra Radović
foto: PR Photo
Intervju sa Aleksandrom Radović

U pevanju uvek može još da se uči

Aleksandra Radović je privukla ogromnu pažnju publike svojom ulogom člana žirija u Prvom Glasu Srbije. Mnogi su je obožavali i podržavali a bilo je i komentara da je previše ozbiljna i stroga kao i onih šaljivih na temu njenih detaljnih i stručnih komenatara na interpretacije i tehniku pevanja kandidata.

Ona je, međutim, uspela da se izbori sa svim izazovima i predrasudama i ubrzo je postala upravo onaj član žirija u koga se sa najvećim nestrpljenjem gledalo i čije je mišljenje bilo od ogromnog značaja. Pomogla je kandidatima, pozitivno je uticala na odluke publike a ako je sudeći po onome što vidimo na ekranima, dobila je veliko poštovanje i naklonost svojih muških kolega iz žirija.

Aleksandra je odgovorila na naš poziv da govori za MjuzNews, a mi smo iskoristili priliku da je pitamo o nekim stvarima o kojima malo ređe priča – o njenom pedagoškom radu, o pevanju i muzici uopšte i o tome šta više voli – pevanje ili rad sa đacima.

Zahvaljujići takmičenjima za talente, pevanje je, čini se, u Srbiji dostiglo popularnost veću nego ikada. Za sve vas koji biste želeli da se oprobate u pevanju a stidite se da odete na neku od audicija, ili smatrate da još niste dovoljno dobri, preporučujemo vam časove kod Aleksandre. Šta je potrebno da biste postali polaznik – pročitajte u intervjuu, a za one koji ispunjavaju uslove audicije za nove polaznike škole pevanja u Beogradu bice odrzane 16.2. i 17.2. od 13-15h u AKUD “Branko Krsmanovic”, Balkanska 4, II Sprat.

MjuzNews: Svoju solo karijeru započeli ste u ne baš slavnom periodu domaće muzičke scene. Da li ste oduvek bili odlučni oko toga šta je vaš zvuk i žanr ili ste se premišljali i dvoumili? Zapravo, da li je žanr uopšte nešto što umetnik može da odabere ili on proizilazi iz senzibiliteta, boje glasa i emocije muzičara?

Aleksandra Radović: U vreme kada sam odlučivala o tome da li ću ući u snimanje svog prvog albuma, POP muzika u Srbiji praktično nije postojala. Veoma mali broj ljudi u mom okruženju je verovao u to da ta vrsta muzike može ponovo da zaživi,  ali taj mali broj onih koji su verovali, i danas je sa mnom. Silno sam želela da dam svoj doprinos našoj muzičkoj sceni nečim što je drugačije, a u isto vreme i kvalitetno. I dan danas se trudim da postignem isto. Oduvek sam volela da slušam POP, soul i funk, i lično smatram da mešavina tih muzičkih pravaca i jeste ono što mom vokalu i senzibilitetu najviše odgovara.

MjuzNews: Predivno je kad je profesija upravo ono za šta smo najtalentovaniji i ono što najviše volimo. Ali biti POP muzičar u Srbiji nije bajka i to nije nikakva tajna. Šta vam je opredeljenost za karijeru muzičara u životu donela a šta smatrate da ste žrtvovali / izgubili?

Aleksandra Radović: Mislim da sam dovoljno dobila već samom činjenicom da radim posao koji volim. Baviti se bilo kojim muzičkim pravcem, a da to nije onaj koji donosi najviše novca i najveći obim posla, podrazumeva neprekidnu i besomučnu borbu. Ako se borite za ono u šta svim svojim bićem verujete, i uspevate da opstanete u svom tom haosu, to je već dovoljno za određeni stepen zadovoljstva postignutim.

MjuzNews: Poznati ste po veoma specifičnoj, izuzetno prijatnoj i prepoznatljivoj boji glasa. Ipak, i pored toga što ste „prirodno“ sjajna pevačica, vi stalno radite na svojoj tehnici pevanja, usavršavate se i čak ste vokalni pedagog. Koliko je važan talenat a koliko rad? I da li verujete da se od prosečnog glasa radom može napraviti čudo?

Aleksandra Radović: Hvala na komplimentima… muzika je neiscrpno polje znanja i mogućnosti. Daje vam beskrajan prostor za usavršavanje i rad na svom vokalnom aparatu. Postoji mnogo dobrih škola u svetu, mnogo sjajnih pedagoga, a zahvaljuci internetu, sve što treba da uradite, za početak, jeste da se zainteresujete. Ako bi me pitali sada kako pevam, rekla bih dobro, ali imam jos mnogo da učim. Time se vodim, i svim svojim učenicima savetujem isto. Talenat je jedno, rad je drugo. Ako se oslanjaš samo na talenat -  stagniraš. Ako udružiš to dvoje- uspeh ne može da izostane.

MjuzNews: Koliko već dugo držite školu pevanja i koje kriterijume kandidat mora zadovoljiti da bi bio primljen kod vas?

Aleksandra Radović: Škola u Beogradu postoji već punih osam godina, u Novom Sadu nešto kraće. Potreban je talenat i spremnost za rad i vežbanje, što nije uvek lako. Uvek to naglasim na audicijama, jer postoji mnogo onih koji misle da će naučiti da pevaju preko noći uz minimum zalaganja. Za njih svakako nije moja škola, jer sam veoma zahtevna i volim da iz svakog izvučem njegov maximum za što kraće vreme, a za to mi je potrebno da učenici sarađuju sa mnom i da posvete jedan deo svakog svog dana za vežbanje.

MjuzNews: Kažu da se na telu vežbanje vidi posle 3 do 6 meseci. Koliko je potrebno rada i vremena da bi se osetno poboljšalo nečije pevanje, ako je polazna osnova prosek?

Aleksandra Radović: Sve je to individualno. Umnogome zavisi od broja sati posvećenih vežbama disanja - na prvom mestu. Pravilno disanje je osnova pevanja i na to se potroši najviše vremena, ali to vam je isto kao i sa postavljanjem temelja. Čvrst, dobar temelj garantuje dobru kuću. Pravilna postavka glasa podrazumeva dobro disanje. Sve nakon toga je vežbanje pevačke tehnike koja moze otići onoliko daleko koliko vi to želite i koliko radite na tome. Ako pričamo o proseku kao polaznoj osnovi, prvi ozbiljniji rezultati mogu se očekivati nakon otprilike 2.5 - 3 meseca, pod uslovom da se svakodnevno vežba.

MjuzNews: Šta vam je draže – pevanje ili rad sa đacima?

Aleksandra Radović: To su različite vrste ljubavi. Volim i jedno i drugo, i planiram da se, po prestanku bavljenja snimanjem albuma, posvetim isključivo pedagoškom radu.

MjuzNews: Ko je za vas najbolji pevač / pevačica svih vremena?

Aleksandra Radović: Uh, tesko da mogu da izdvojim samo jedno ime. Postoji mnogo njih koji su sjajni. Chakka Kan, Aretha Franklin, Whitney Houston…

MjuzNews: Šta slušate privatno?

Aleksandra Radović: Svašta… :-) Kao što rekoh, volim da učim. Slušam različite muzičke pravce, one koji su bliski mom, i one koji su veoma različiti. Uživam u svemu što je dobro, novo i drugačije.

MjuzNews: Kako je došlo do toga da budete u žiriju Prvog glasa Srbije? Izjavljivali ste nedavno da ste na početku imali dileme oko toga kakav stav zauzeti. Da li ste sada, kada je sve prošlo, zadovoljni sobom (kad je Prvi Glas u pitanju, naravno :-)) i načinom na koji ste prišli ovom zadatku?

Aleksandra Radović: Vrlo jednostavno, pozvali su me na kasting Jpostojao je uži izbor od nekoliko nasih pevačica za ženskog člana žirija, imale smo probna snimanja i izabrali su mene. Našla sam se u veoma nezgodnoj situaciji jer se auditorijum već navikao na Lenu Kovačević i prihvatio je kao lepu, blagu, i prilično umerenu u svojim komentarima. Ja, sa druge strane, po prirodi nisam neko ko voli da “podilazi” masi. Odlučila sam da budem onakva kakva inače jesam u poslu: iskrena, objektivna, dosledna, pravična, i da iskoristim svoje pedagoško iskustvo na najbolji mogući način, tako što ću pomoći kandidatima da uvide svoje nedostatke i rade na njima. Naravno da sam bila svesna, od samog početka, da će takav moj stav iritirati mnoge. Iritira ih i sama činjenica da imam stav. Ono što je najvažnije u svemu jeste da kandidati najbolje znaju koliko sam im pristupila sa ljubavlju, željom da sa njima podelim ono što znam i pomognem da interpretiraju kompozicije na najbolji mogući način u svakom trenutku. Mislim da će vam, ukoliko ih pitate, svi do jednog to reći. Naravno da narod nikada nije zadovoljan. Svako ima svoje favorite, ali se u Srbiji nekako i svi “razumeju” u muziku.

MjuzNews: Da li se kajete zbog neke svoje odluke u Prvom Glasu?

Aleksandra Radović: Da budem iskrena, ne. Naše odluke su u 99% slučajeva zajedničke. Svo troje smo želeli da pronađemo najbolje. Žao mi je zbog nekih odluka koje nismo donosili mi kao žiri i na koje nismo mogli da utičemo. Žao mi je što su ispali neki sjajni mladi pevači, poput Saške Janković, ali publika je ta koja je stavila u duel, mi smo tu bili nemoćni.

MjuzNews: Da li ćemo vas gledati u žiriju Prvog Glasa i sledeće sezone?

Aleksandra Radović: Zaista ne znam. Tek smo završili, umorila sam se prilično od svega, tako da je  rano  da pričam na tu temu. 

Ostavi
komentar
  • 27.05.2013, 06:58h dusko - jako dobra pesma

  • 18.04.2013, 23:59h Poz - Najbolja u svakom pogledu,jedina DIVA ovih prostora,ostali mogu samo da uce od nje ;)

  • 24.02.2013, 21:59h Suzana - @Nina: Mislim da nisi dobro proučila intervju. Baš govori suprotno onom što si ti zaključila. Novinarki svaka čast!

  • 8.02.2013, 00:34h Marta - Bravo za tekst. Zanimljivo je videti lice javnih licnosti van tabloidne scene i tabloidnog pristupa. Volela bih da vise ovakvih tekstova moze da se cita kod nas. Sa druge strane Aleksandra je OK zena i drugaciji i nije sund kao vecina na sceni.

  • 7.02.2013, 22:18h Nina - "... Našla sam se u veoma nezgodnoj situaciji jer se auditorijum već navikao na Lenu Kovačević i prihvatio je kao lepu, blagu, i prilično umerenu u svojim komentarima. Ja, sa druge strane, po prirodi nisam neko ko voli da “podilazi” masi. Odlučila sam da budem onakva kakva inače jesam u poslu: iskrena, objektivna, dosledna, pravična..." Nije ti palo na pamet da Lena ne podilazi masi već da je jednostavno takva ličnost? Ako je bila umjerena u komentarima (čitaj, nije ponižavala ljude) ne znači da nema stav i da nije imala konstruktivne komentare. E upravo ovo meni smeta kod Aleksandre Radović. Ja sam pravična, iskrena, objektivna i dosledna a oni koji nisu ja ili su različiti automatski niti su pravični niti objektivni. Malo objektivnosti prema sebi ne bi škodilo. Na stranu to što se o njenoj doslednosti i pravičnosti, ponekad i o nedostatku elementarno civilizovanog ponašanja u šouu, može i te kako diskutovati. Nisam hejter, slušam njene pjesme ali me zaista ponekad iritira ovakvim izjavama.

Povezano