Domaća scena

17.09.2013.

Intervju: Organic Toy Organic Toy
foto: PR Photo
Intervju: Organic Toy

"Sudbina scene je u rukama medija"

Organic Toy su beogradski post-metal sastav koji čine četiri momka: Dušan Bogdanović (bubanj), Filip Civljak (gitara), Marko Simić (bas gitara) i Rade Martinović (klavijature). Oni su nedavno izbacili svoj debi album kog su simbolično nazvali “Unfit”. Ovo je priča o njima:

MjuzNews: Bavite se specifičnim zvukom na sceni na kojoj i daleko komunikativniji žanrovi nemaju prođu u mainstream. Šta su vaše ambicije i očekivanja i kako se motivišete da ostanete verni sebi u ovako neprijateljskom okruženju?

Organic Toy: Ne brine nas činjenica da smo manjina u manjini. Da nas ima više koji sviramo istu muziku bilo bi možda dosadno. Ideja nekog mainstream-a je odavno u sukobu sa nama, a samim tim i mi sa njom. Naše ambicije su da se muzika koju stvaramo prvo nama dopadne jer jedino to nas motiviše da napredujemo. Nažalost sa neprijateljskim okruženjem imamo dosta kontakta ali isto tako nam je upravo to od koristi jer nam daje inspiraciju da se iskažemo kroz muziku bez i jedne napisane reči!

MjuzNews: Zašto ste svoj prvenac nazvali baš „Unfit“?

Organic Toy: To može da se nadoveže na prvo pitanje, neuklapanje...

MjuzNews: Ispričajte nam ukratko kako je tekao stvaralački proces kad je u pitanju vaš debi album. Koliko ste ga radili i da li ste zadovoljni rezulatom?

Organic Toy: Stvaralački proces je kod nas prilično komplikovan. Veoma smo samokritični pa nam za svaku pesmu treba između tri do pet meseci rada. Pritom se dešava da radimo na nečemu što nam deluje odlično i da posle kratkog vremena odbacimo sve i krenemo od početka. Za “Unfit” nam je trebalo mnogo vremena jer smo tada tek počinjali sa instrumentalnim pristupom, mada kako je album odmicao sve nam je bilo lakše jer smo “ušli u fazon”. Doduše, prošlo je nekoliko godina dok taj “fazon” nije našao svoje mesto. Rezultatima smo više nego zadovoljni jer smo puno truda uložili, dosta toga odbacili i ostavili ono što nam se svima mnogo dopada.

MjuzNews: Koji bendovi su najviše uticali na formiranje vašeg zvuka i zašto baš ti (da li zato što ih privatno slušate ili iz nekog drugog razloga)?

Organic Toy: Uglavnom sve što slušamo je imalo uticaja na naš rad i naš zvuk, počevši od bendova kao što su Pink Floyd, Led Zeppelin i Queen preko Iron Maiden, Metallica, Faith No More, Soundgarden, Pantera, Nine Inch Nails, Tool... Naravno mi smo veliki fanovi muzike na šta smo jako ponosni, i svi uticaji su došli isključivo od bendova koje privatno slušamo.

MjuzNews: Kako biste opisali stanje na domaćoj sceni i gde po vama leži problem? U bendovima, publici ili medijima?

Organic Toy: Stanje na sceni nije uopšte loše ako zaobiđemo mainsteram koji se nikada ne menja sa ponudom bendova i muzike koju sviraju. Ima mnogo neafirmisanih bendova koji sviraju po domaćim klubovima ali na njih se ne obaraća pažnja pogotovo u vreme apsolutne vladavine interneta. Problema nema u publici, samo im treba servirati sve što postoji i oni će sami odabrati šta im odgovara. Dakle mediji su ti u čijim rukama je budućnost cele domaće scene.

MjuzNews: Gde vas možemo čuti?

Organic Toy: Trenutno sviramo jedino u studiju jer uskoro počinjemo sa snimanjem našeg drugog albuma. Nismo baš sigurni da li će uskoro biti neki koncert u gradu ali ne brinite, bićete obavešteni na vreme o svemu.

MjuzNews: Kako vidite Organic Toy za 5 godina?

Organic Toy: Isto kao i sada: rad na novoj muzici, koncerti, putovanja, odličan odnos među ljudimau bendu u kom se svi sjajno provodimo.

Ostavi
komentar

Povezano