Domaća scena

27.04.2013.

Hypnotized: Ekskluzivni intervju Hypnotized
foto: Nemanja Đorđević
Hypnotized: Ekskluzivni intervju

Momci koji su spojili nespojivo

Momci iz benda Hypnotized su svojim drugim izdanjem „Nema nazad“ skrenuli na sebe pažnju medija i najšire publike. Kako je moguće da jedan bend slušaju podjednako ljubitelji hard rocka i narodne muzike, saznajte u priči koja sledi:

MjuzNews: Ispičajte nam ukratko kako ste krenuli sa svirkom? Kako ste se okupili i da li se sećate dana kad ste prvi put ušli u studio da svirate zajedno?

Rock-o: Đole (gitara) i ja smo 2009. odlučili da napravimo bend, a znamo se još iz srednje škole kada smo voleli istu muziku. Ubrzo su se bendu priključili Marko (bas) i Sexy Robot (bubnjevi). To je ekipa koja je snimila prvi album. Deki (gitara) nam se priključio na svirkama a Hystery je gostovao na pesmi „Cursed Highway“ na prvom albumu. Vremenom su obojica postali članovi benda tako da smo „Nema Nazad“ radili kao šestorka.

MjuzNews: Razlika između prvog albuma „Big natural“ i drugog „Nema nazad“ je ogromna. Na „Big natural“ vaš zvuk je malo tvrđi rock sa prirodnim vokalom i autorskim pesmama pisanim na engleskom. „Nema nazad“ su nesvakidašnje hard core, čak bih rekla, industrial metal, obrade kafanskih hitova koje su otpevane „Rammstein like“ glasom. Čak je i imidž promenjen iz vampire glam u japi suit style. Šta se dogodilo?

Rocko: Uh, kad to tako opišeš - stvarno deluje baš čudno (smeh). Mislim da ni mi nismo sigurni šta se tačno dogodilo. Sve je krenulo od obrade pesme Tome Zdravkovića ’’Dotako' sam dno života’’ koju smo nekoliko puta izveli kao poslednju pesmu na nekim od naših nastupa. Koliko god da je publika bila šokirana takvom verzijom svima poznate pesme, mi smo bili jednako šokirani fantastičnom reakcijom publike. Tako se javila ideja da uradimo ceo album sa specifičnim obradama kafanskih hitova. Što se imidža tiče, obukli smo odela ali smo i dalje mnogo više glam nego japi. (smeh)

Sexy Robot: Postali smo zreliji i shvatili da nema nazad... Smeta mi sako dok sviram bubanj.

MjuzNews: Album „Nema nazad“ je podigao veliku prašinu i doneo znatnu promenu u vašoj karijeri. Da li je ovaj album marketinški trik ili kreativni zaokret? Kako da protumačimo naziv albuma „Nema nazad“. Zašto nema?

Sexy Robot: Nema nazad vidimo kao nešto što smo želeli da uradimo i u čemu jako uživamo. Dali smo starim dobrim pesmamo novo muzičko ruho sklopljeno od naših muzičkih uticaja i senzibiliteta svakog od članova Hypnotized-a.

Rock-o: Naziv „Nema Nazad“ ima višestruko značenje i ostavio bih svakome da ga "čita" kako želi.

MjuzNews: Ko je po vama publika koja će slušati „Nema nazad“? Da li smatrate da vaš album ima potencijal da ljude koji su do sada slušali samo narodnu muziku, zainteresuje za rokenrol?

Rock-o: Predivno je što ovaj album slušaju sve generacije, što se dopada i ljudima koji ne slušaju narodnu muziku i onima koji slušaju samo narodnu muziku. „Nema Nazad“ može da zainteresuje ljude za rokenrol ali jednako primećujem da oni koji slušaju samo rok, nakon slušanja albuma shvate koliko ima lepih i kvalitetnih narodnih pesama.

Sexy Robot: Nedavno nam je jedan fan okačio na Facebook stranu klip sa dvogodišnjim detetom koje đuska pred TV-om na kom ide „Vranjanka“.
Na koncertima je najlepše videti publiku koja reaguje – igra, skače, peva...

MjuzNews: Kakvi su komentari (ako ih ima) kolega čije ste pesme obradili?

Rock-o: Tozovac je bio oduševljen izborom njegovih pesama i poželeo nam je sreću uz konstataciju da je lepo što će njegove pesme nastaviti da žive i kroz drugačiju muzičku interpretaciju. Potpuno divan čovek i moj najomiljeniji narodni pevač...

Sexy Robot: Ne verujem da će biti negativnih komentara. Voleo bih da vidim Džeja dok bude slušao „Lubenicu“ (smeh).

MjuzNews: Kako ocenjujete stanje na domaćoj muzičkoj sceni?

Sexy Robot: Sa jedne strane industrija ne postoji, ali sa druge sada je mnogo lakše dopreti do ljudi putem socijalnih mreža, pa se opet sve svede na kvalitet i zanimljivost nekog benda.

Rock-o: Stanje na muzičkoj sceni je po meni dosta loše i tu mislim i na rok i na narodnu scenu. Preovlađuje jeftini POP bez kvaliteta (izuzetak Severina). Zato klinci više slušaju stranu muziku nego u vreme kada smo mi odrastali. Dobar deo tzv. rok muzičara tripuje da su veliki umetnici, hermetički ne haje za publiku i svira za sebe i svojih 10 prijatelja. Svetle tačke su veterani poput Đuleta, Caneta, Bajage, KKN-a i sličnih. Narodna muzika je u još većoj krizi i u životu je drži nekoliko sjajnih izvođača poput Ace Lukasa, Ace Pejovića i Bobana Rajovića.

MjuzNews: Šta slušate privatno?

Rock-o: Joj, baš mnogo toga. Trenutno moj omiljeni bend je The Walkmen, na čiji koncert idemo večeras u Utreht (Holandija). U poslednje vreme najviše u CD plejeru: Girls Against Boys, Shellac, novi Bowie...

Sexy Robot:000001111110101111101111111000

MjuzNews: Da li ćete u budućnosti ponovo praviti ovako dramatične zaokrete u zvuku i stilu ili ste pronašli nišu?

Rock-o: Sigurno je da ćemo praviti zaokrete. Promena je divna stvar, da ne bi dosadio drugima bitno je da ne dosadiš samom sebi...

Sexy Robot: Plan nam je da uradimo još 5 - 6 obrada u maniru „Nema Nazad“, kako bi upotpunili naše nastupe uživo. A nakon toga nešto potpuno drugačije...

Ostavi
komentar

Povezano