Domaća scena

15.10.2013.

Garry Gimp: Intervju Garry Burgman
foto: PR Photo
Garry Gimp: Intervju

"Moje pesme su uglavnom voajerske"

Sastav Gimp, engleskog muzičara Garry Burgmana i nekoliko poznatih instrumentalista iz Srbije, polovinom novembra objaviće novo studijsko izdanje. Albumu će prethoditi serijal nastupa u nekoliko gradova Srbije zajedno sa sastavom Lude žene.
 
Turneja počinje 18. oktobra u Arilju (club Haustor) i 19. oktobra Užicu (velika sala Gradskog kulturnog centra), a nastavlja se 23.10. u kragujevačkom clubu Twist, dok se zajednički nastupi završavaju 1. novembra u klubu Akademije 28. u Beogradu.
 
Garry se može opisati kao rokenrol nomad iz Brajtona koji je ceo život posvetio muzici. Svirao je i stvarao u velikom broju sastava, uključujući i Gimp na koji je, kako i sam kaže, trenutno najviše koncentrisan.
 
MjuzNews: Vaša karijera je više nego interesantna. Kažite nam kako je sve počelo i šta vas je dovelo u Srbiju? 
 
Garry: Kao i mnogi drugi, počeo sam da učim da sviram a onda sam osnovao bend u školi sa kojim sam svirao male koncerte. Nakon škole, zbog studija sam se preselio u Brighton gde sam počeo da sviram sa bendovima. U jednom trenutku sam čak prestao da sviram gitaru jer me veoma interesovao kriket koji me je odveo  Sydney gde sam igrao. Međutim, tamo sam jednog dana prolazio pored prodavnice instrumenata i samo sam ušao i kupio gitaru. Čim sam se vratio u Brighton počeo sam ponovo da tražim bendove sa kojima bih mogao da sviram. Nakon što sam upoznao Sašu Jankovića na koncertu u Beogradu, počeli smo da snimamo a preko njega sam upoznao i muzičare sa kojima sada sarađujem. 
 
MjuzNews: Sviraš sa sa sastavom Gimp. Kako bi opisao vaš zvuk i emociju?
 
Garry: Radije bih to pitanje ostavio onima čiji je posao da opisuju muziku. Kad snimamo, oslanjamo se na Sašin talenat i iskustvo. Sa jedne strane, sve gitare zvuče isto, sa druge, međutim, postoje ogromne razlike koje Saša ume da čuje i veoma ga je teško učiniti zadovoljnim. Kad sviramo koncert, sviramo ono za šta mislimo da će se publici dopasti. Što se emocije tiče, u studiju često imaš problem jer nisi u istom raspoloženju kao kada si pisao pesmu i teško je uspeti u tome da „uhvatiš“ tu originalnu emociju. Meni to posebno teško pada jer pesme uglavnom ne pišem o sebi... moje pesme su uglavnom voajerske. 
 
MjuzNews: Kako doživljavaš srpsku rokenrol scenu?
 
Garry: Deluje mi da ima dosta kreativnih i talentovanih ljudi i veoma mi je drago što imam priliku da sarađujem sa nekima od njih.
 
MjuzNews: Uskoro krećete na turneju sa sastavom Lude žene. Kaži nam nešto o toj saradnji?
 
Garry: Saša mi je poslao pesmu Ludih žena „Nezanje je blagoslov“ koju obožavam. On je radio neki miks za njih pa mi je poslao još nekoliko pesama koje su mi se takođe dopale. Ja sam predložio da mi sviramo kao njihova podrška. Saša je pričao sa momcima iz Ludih žena i tako je došlo do prve svirke u maju ove godine a sviraćemo i još nekoliko koncerata sa njima.
 
MjuzNews: Za koji bend možeš reći da ti je najomiljeniji?
 
Garry: Još jedno teško pitanje jer se ne radi samo o jednom bendu... Evo nekoliko omiljenih: Go-Betweens, Jim Ford, Buzzcocks, Nick Lowe, Lude Žene, Arthur Alexander, Love, Leonard Cohen...
 
MjuzNews: Gimp će uskoro izbaciti album. Da li je materijal spreman i da li si zadovoljan?
 
Garry: Sve pesme su snimljene ali još nekoliko tek treba da bude izmiksano što će se dogoditi dok sam ja u Beogradu. Veoma sam zadovoljan kako sve zvuči.
 
 
 
Ostavi
komentar

Povezano