Domaća scena

24.10.2013.

Eldorado: U prodaji CD i karta za koncert Eldorado
foto: Red&Blue Studio
Eldorado: U prodaji CD i karta za koncert

Beogradska super grupa Eldorado, koju čine četvorica iskusnih beogradskih muzičara: Milutin Petrović, Zdenko Kolar, Dušan Ristić Rista i Duda Bezuha, napokon je danas izbacila svoj prvi, istoimeni album! 
 
CD je u prodaji jedino uz kupljenu ulaznicu za beogradski koncert koji će biti održan 30. novembra u Sali Amerikana u beogradskom Domu Omladine. Komplet, CD i karta za koncertnu promociju na kojoj će bend odsvirati svih 12 pesama, košta 800 dinara i može s ekupiti na blagajni Doma Sindikata, u prodavnici Jugotona (Nušićeva 27) i preko prodajne mreže EVENTIM.
 
Podsećamo da su momci nedavno izbacili i video za prvi singl „Puž“ a kako saznajemo u pripremi je i drugi spot, ovoga puta za „Fuksu“. Track by track možete pročitati u nastavku teksta a za intevju sa Milutinom Petrovićem, kliknite OVDE.
 
Kao A1 na albumu “Eldorado” našla se pesma “Puž” uz koju ide i muzički spot. Atmosferom “Puž” podseća da su Eldorado napravili muzičari koji su mladi bili krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih. "Počeli smo da je sviramo kao težak delta bluz, a onda je Zdene pomenuo ‘Psycho Killer’ grupe ‘Talking Heads’, i generacijske strasti su obuzele bend", rekao je Milutin.
 
Sledi "Fuksa muzika", klasičan R&R rif a la “Some Girls”, takođe generacijske ploče članova Eldorada. Kontroverzni stihovi optužuju tezgarenje i prodavanje duše đavolu današnjih muzičara. "Svo to dahtanje u reklamama za banke, fuzirane gitare u pozadini manekenki. A i uvek sam se pitao šta je Feri mislio kada je bendu dao ime ‘Roxy Music’", dodaje Milutin.
 
"Avgustovske kiše" je petominutna složena i ambiciozna, ali "radio friendly" melodija. Lu Rid koji priziva one strašne beogradske letnje oluje.
 
"Bole bas", songrajterska minijatura dostojna "Buldožera" iz najboljih dana. Duhovita priča o bokseru i basisti Boletu, ukrojena u garažni gitarski splet bluz rifova. "Bole..." bi bez problema mogao da postane nezvanična himna Bokserskog saveza Srbije.
 
"Roman o džambo gitari" je još jedan od pravih radijskih i koncertnih hitova koje nudi ovaj album. Provokativan i angažovan tekst na ivici nekorektnosti, protestna rok poezija pomešana sa erudicijom savremene amerikane. Elitistički hit sa refrenom koji je potencijalna mantra anarhista u regionu.
 
"Sedam dana" je klasičan molski bluz. Teška ljubavna pesma, sa dramatičnim solažama, kao nekada. "Sedam dana" dokazuje da je još uvek moguće pisati ljubavnu rok poeziju. "Pa, kada smo je odsvirali prvi put, pomislio sam da je ipak moguće pevati bluz na srpskom." rekao je Milutin.
 
"Svaki dan i svaku noć" je još jedna složena, melodična, zahtevna kompozicija. Pesma koja pokazuje koliku muzičku širinu ima ovaj bend.
 
"Kiza rok" - posle verzija iz osamdesetih evo i novog snimka ovog kultnog hita. Ispostavilo se da je onomad došlo do anticipacije, pa se Kiza osetio pozvanim da se dodatno obrati naciji. 
 
"Pored Dunava" je deveta pesma. Mole se svi slušaoci da o postojanju ove pesme ne obaveštavaju širu javnost sve do leta 2014. godine.
 
"Soka" je lekcija kako dobar rok bend sa dve gitare treba da plete i gruva. Poezija je intimno prisećanje na prijatelja koji je otišao.
 
"When Your Dream Lover Die" je nastavak Milutinovog koncepta da uz svaku zbirku svojih pesama obradi i po jedan Townesov kaver. Ovog puta to je melodična elegija, sa minimalističkim aranžmanom u kome se posebno ističu raskošni ženski vokali koji su, inače, ukras celog albuma.
 
"Kad mi dođe smrtni čas" je završetak albuma kao u stara vremena. Klasična epska rok pesma. "Red rifova, red solaža... Ovo je naš “Dazed and Confused”. Uživo sviramo duplo dužu verziju", poručuje Milutin.
 
 
Ostavi
komentar