Domaća scena

03.07.2013.

E-Play E-Play u emisiji Jelen TOP 10
foto: Jelen TOP 10 PR Photo
E-Play

Intervju

Zvuči neverovatno, ali E-Play, jedan od najzapaženijih alternativnih rok bendova na domaćoj sceni, funkcioniše još od davne 1997. godine! Bend su osnovale dve dame, Maja Cvetković (bas gitara i vokali) i Biljana Todorovski (gitara i vokali) koje su od samog starta negovale snažan drum & base zvuk na koji je tadašnja publika momentalno odreagovala na najpoziivniji način. Pobeda na Urban Demo Festivalu 2000. im je omogućila da snime prvi album koji je promovisan singlom „Zašto“. Ulsedio je uspeh, još nekoliko singlova koje su pratili spotovi a numera „Prvi pogled tvoj“ iskorišćena je za, sada već kultni, flm Munje.

Danas, E-Play iza sebe ima ukupno 3 izdanja a treći je najavljen za početak jeseni. Prošle nedelje, bend je u emisji Jelen TOP 10 premijerno izveo drugi najavni singl „Ljubica“ koji se tokom ovih par dana zavrteo sa velikim uspehom. Bend se upravo vratio sa gostovanja na Arsenal festivalu u Kragujevcu a mi smo iskoristili malo njihovog slobodnog vremena da malo popričamo sa njima na mnoge teme za koje verujemo da će vas interesovati. Uživajte u intervjuu sa bendom E-Play:

MjuzNews: Šta se to na domaćoj sceni promenilo od ’97 kad ste krenuli sa radom?

E-Play: Dosta toga...:
- pre svega format. Prvi album smo izdali na CD-u i na kaseti, a danas sve objavljujemo na internetu

- promenila se programska šema medija - danas skoro da ni nemate domaću alternativnu muziku na televizijama

- u periodu od '97 su nastali novi bendovi, neki se u međuvremenu i raspali ali ono što je sigurno je da su se svi stariji bendovi ponovo okupili...

- mi smo se promenili (sazreli smo), ali naša ideja i motivacija je ostala ista

MjuzNews: Ajde da se malo vratimo na taj početak. Kako je sve krenulo?

E-Play: Sve je krenulo od pesama "Visoko, daleko", "Zašto", "Prvi pogled tvoj"....itd.  Kada smo napravili te pesme shvatili smo da imamo nešto u šta verujemo. U to verujemo i dan danas i sledimo svoj cilj.

MjuzNews: Koliko je teško baviti se alternativnim zvukom u Srbiji i šta vas je, u ovim okolnostima, održalo oko ideje E-Play-a ovolike godine?

E-Play: Volimo muziku, volimo da sviramo, volimo probe i da eksperimentišemo  - to je ono što nas je održalo. Naravno da je teško i znamo da smo izabrali teži put - ali mi smo ga sami birali i niko nas ne tera da se ovim bavimo. Šteta je samo što Srbija trenutno nije zemlja koja ume to da ceni i neguje.


MjuzNews: Tokom godina sastav benda je menjan a i sarađivali ste sa ogromnim brojem sjajnih muzičara. Ko je ostavio najviše traga?

E-Play: Svako je ostavio trag. Ne bih nikoga posebno izdvojila. To su sve divni ljudi, naši prijatelji koji su neverovatno talentovani. Mi smo ih birali a oni su se potrudili da se kvalitetno upišu u našu istoriju. Evo na primer, poslednji sa kim smo radili je Matija Dedić... Tom saradnjom smo dobili još jednu dimenziju. Njegov klavir je oplemenio našu pesmu, dao joj dodatni šarm. Zahvalni smo mu na tome.

MjuzNews: Iz ove perspektive, ako stavimo po strani očigledan odgovor (Urban Demo fest), koji je nastup bio najznačajniji za vas u smislu da vas je publika videla, doživela i osetila upravo onako kako ste oduvek hteli?

E-Play: Postoji par koncerata koji su nam otvorili mnoga vrata (uglavnom su to prvi veći koncerti), izdvajamo: Asian Dub foundation kad smo bili predgrupa, koncertnu promociju filma Munja, Beer fest na kom smo svirali pred 50 000 ljudi, koncerti u Bolonji, Parizu....

MjuzNews: Upravo smo čuli najnoviji singl „Ljubica“ koji je neverovatno harizmatičan i zarazan. Ispričajte nam priču o ovoj pesmi, kako je nastala?

E-Play: Pesma je nastala na probi. Sve se zavrtelo oko mog basa i Trutovog ritma. Neverovatno je nabijena energijom. Ova pesma ima ljubavnu tematiku i ime Ljubica je iskorišćeno kao igra reči i slova. Oduvek mi je ime Ljubica bilo misterija. Kada se prvo slovo imena obriše, ostaje „ubica“. Obožavamo da ovu pesmu sviramo uživo i posle nje skoro da više nemamo energije za dalje.... Tako da se trudimo da ona bude među poslednjima na koncertu. Užasno je energetski zahtevna.

MjuzNews: Novi album je najavljen za jesen, da li će publika na Exitu čuti još nešto od novog materijala?

E-Play: Počeli smo publiku da upoznajemo sa novim stvarima tako da ćemo i na narednim festivalima svirati po nekoliko novih pesama. Sada nam je lista pesama za festivale sastavljena od "brzih" i "najbržih" pesama (smeh). Preporučujem da se publika spremi i da "poludi" zajedno sa nama na predstojecim festivalima: Exitu, Beer festu, Rock Village i drugim...

MjuzNews: Šta slušate privatno a da nema veze sa zvukom koji svirate?

E-Play: Kings Of Leon...(u ovom trenutku).

MjuzNews: Najbolji mladi domaći bend koji ste čuli u poslednje vreme je?

E-Play: Uh... Svi na pod! (nisu baš mlad bend...ali su mlađi od E- Playa).

Ostavi
komentar

Povezano