Domaća scena

12.05.2020.

Domaće autorke na novoj Femikseta kompilaciji
Domaće autorke na novoj Femikseta kompilaciji

Osmo izdanje kurirala Djixx

Femikseta je godišnja kompilacija pesama domaćih kompozitorki, kantautorki i bendova koje se objavljuju od 2010. godine. 
 
Predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, što je čini za sada jedinstvenim projektom na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni.
 
Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu.
 
Selektorka ovogodišnje kompilacije bila je Đurđina Radić Djixx, a pre nje su se u toj ulozi našle Ognjenka Lakićević (Autopark), Milica Mitić (Lula Mae, Sofie from Seattle), Bojana Vunturišević, Ida Prester i Maja Cvetković (E-play).
 
"Bila mi je čast da preslušavam sve prijavljene kompozicije i baš sam uživala. Ono što me je posebno iznenadilo jeste raznovrnost žanrova i hrabrost da se isprobaju neke različite komponente u samom zvuku i izvedbi. U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pažnju i bila sam baš prijatno iznenađena kreativnošću. Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupečatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti – no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i svih prijavljenih učesnica/učesnika" – izjavila je Đurđina.
 
Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslužna je Maja Goračinska, arhitektica i jedna od osnivačica M.art kolektiva.
 
Mastering je izveo Bojan Palikuća, a diskove će tim Femixa besplatno distibuirati zainteresovanima.
 
Zbog trenutne situacije u našoj zemlji, promocija Femiksete biće održana online na facebook stranici Femixa. 
 
 
 
Lista pesama i spisak autorki na osmom izdanju “Femiksete”:
 
1. OTU – “Tell me”
2. Mandžika – “Jesi li samom sebi dovoljan broj glasova?”
3. Sin Seekas – “Eci peci”
4. Lady K/Katarina Ranković – “Lyrical Trio”
5. Olivera Popović – “Meduza”
6. Dodola/Katie Woznicki – “Sinister Satellite”
7. Gravy Tune – “Bogeyman”
8. La Banda – “Male slatke stvari”
9. Ada Brkić – “Suprize”
10. Sanja Tišma – “Pahulja”
 
Ostavi
komentar