Domaća scena

20.02.2014.

Dočekasmo debi EP Ive Pletikosić Iva Pletikosić
foto: Plema
Dočekasmo debi EP Ive Pletikosić

„Ironično je što u ovom trenutku autorska muzika moj hobi“

Za Ivu Pletikosić šira publika je saznala nakon televizijskog takmičenja „Ja imam talenat“. Nakon fenomenalnih singlova koje je izbacila u poslednjih nekoliko meseci u petak, 21. februara, napokon izlazi i njen prvi EP:

МjuzNews: Čuli smo da je pitanje dana kada će izaći tvoj debitanski EP. Da li ludiš od nestrpljenja ili si kul?

Eeva: Neko rollercoaster raspoloženje kad se sve sabere jer, kao i svako ko izbacuje prvi put album ili u mom slučaju EP, bila sam malo nestrpljiva što proces traje duže nego što sam planirala. Sada sam kul jer sam zadovoljna kako je sve ispalo, ali ne sumnjam da ću se osećati kao da sam izgubila 10 kilograma kad pesme pustim u svet interneta.

MjuzNews: Na domaćoj sceni se umetnici koji se ozbiljno bave R&B muzikom mogu nabrojati na prste jedne ruke. Da li ti ozbiljna konkurencija na domaćem terenu nedostaje?

Eeva: Pa, ne razmišljam baš o tome. Zapravo to mi je čak i psovka kad je muzika u pitanju, konkurencija zvuči kao da sam u nekom takmičenju. Jedino takmičenje koje ja mislim da treba da se dešava sa ljudima koji se bave muzikom je ono unutrašnje; ta težnja da se konstantno nadmećeš sam sa sobom i prevazilaziš sopstvena očekivanja umesto tuđa. Bilo bi svakako zanimljivije da postoji više kolega koji osećaju i iskreno stvaraju srodni žanr jer njih doživljavam kao saborce, ne kao konkurenciju.

MjuzNews: Muziku i tekstove za svoje pesme radiš sama a poznata si po izraženoj samokritičnosti i perfekcionizmu. Koliko vremena i rada je uloženo u pesme koje ćemo uskoro čuti i da li je teško staviti tačku na „lickanje“ materijala u studiu, staviti mašnicu i „baciti“ ga publici u ruke?

Eeva: Pa i ne baš. Iskreno, trenutno sam vrlo protiv tog perfekcionizma, više sam za produktivnost, u vezi s tim se često ''tučem'' sa nekim saradnicima. Nije neko usavršavanje projekta do besvesti u pitanju, već ne pođu stvari uvek očekivanim tokom kad na jednom projektu radi više ljudi. Stalno nekog čekaš, lopta ide iz jedne ruke u drugu, pa u jednom trenutku ni ne znaš više kod koga je lopta i tako dobacivanje traje dok na kraju ne dođe u tvoje ruke konačno. Što se tiče muzike; moj je vokalni posao, odnosno tekst i melodije vokala, a beatmakeri rade na svojim instrumentalima. Zato za sebe često kažem da sam pevajući reper, jer uglavnom na taj način pišem pesme. Naravno tu i tamo se umešam beatmakerima sa nekim sugestijama i idejama, usmeravam ih šta želim, itd. Godinu dana je trajalo to moje snimanje i pisanje pesama, odnosno moj život posle 5 kad izađem iz kancelarije i postanem artist, o čemu pričam u pesmi ''Firefly'' sa EP-a. Napisala sam mnogo više od 8 pesama za ''Part of the plan'' EP ovih godinu dana, ali ove su preživele ''test of time'' što se tiče mog ličnog utiska o njima, pa sam odlučila da samo njih podelim za sada.

MjuzNews: Ko je, prema tvom mišljenju, trenutno najprogresivniji i najoriginalniji muzičar u regionu?

Eeva: Hmm, hajde da odgovorim u nekoj svojoj kategoriji, što bi bile pevačice... Meni je jako kul Jelena Petošević. Generalno su mi interesantni artisti koji su slobodni i imaju taj „boldness“ u izrazu.

MjuzNews: I sama si bila deo jednog takmičenja za talente. Šta misliš, da li emisije te vrste pomažu da se podigne scena?

Eeva: Uprkos tome što se sve više pojavljuje vrednih i talentovanih ljudi, i dalje mislim da te emisije pomažu samo da se podigne još emisija. Verovatno je ovo svačiji odgovor na to pitanje, ali eto, još uvek čekamo da iz neke talenat emisije izađe izvođač koga će publika pratiti i podržati barem 20% kao što je podržavala show. Što se mene tiče, i ja sam se našla tu, eksperimentalno, da vidim da li je imalo smisla što sam te stvari izbegavala ceo život i da steknem neko novo i drugačije iskustvo. Lepo sam se provela, upoznala neke kul ljude, dobila reakciju od Erike Badu, izvela svoj prvi singl... to su mi vrlo drage uspomene, ali to je to, i dalje je borba moja.

MjuzNews: Šta radiš kad ne radiš? Da li imaš neki hobi?

Eeva: Ironično ali sada mi je upravo autorska muzika hobi! U proseku radim oko 10 sati dnevno, spavam po 5 sati najviše. Zaposlena sam u jednoj firmi 4 godine i posle radnog vremena radim na muzici, ne samo za za sebe, već i za independent RnB/hip-hop artiste koji me online angažuju, snimam razne materijale kao session singer, neke reklame, remixe, pišem neke članke... Još kad dođe faza rada sa bendom, pa probe... često poželim da dan ima 48 sati.

MjuzNews: Da li postoji muzičar koga bi veoma želela da čuješ uživo a da nisi još imala priliku za to?

Eeva: Definitivno bih volela jako da čujem Jill Scott i Indiu Arie. Ispunile su mi se najveće želje sa Erykah Badu, Beyonce, Janelle Monae i The Roots. Takođe bih jako volela da čujem uživo Mariah Carey jer je prvi vokal u koji sam se kao klinka zaljubila.

MjuzNews: Da nisi muzičar bila bi...

Eeva: Kao dete sam puno stvarala, crtala, pevala, igrala, učila jezike, pravila svašta... Osim muzike, druga ljubav i talenat su mi strani jezici. Možda jednog dana kad omatorim i postanem nežna i strpljiva osoba budem profesor Engleskog, što je zapravo moje zvanje. Da se ne bavim muzikom, vratila bih se možda kineskom jeziku koji sam učila u srednjoj školi ali sam ga zaboravila u nedostatku posvećenosti koju on zahteva. U svakom slučaju bih se ostvarila u desnoj hemisferi mozga i radila nešto kreativno.

Ostavi
komentar

Povezano